V Indiji izkopali preko 400 kosti novorojenčkov

Policija v Indiji preiskuje vpletenost neke bolnišnice v osrednji indijski zvezni državi Madhya Pradesh v izvajanje nezakonitih splavov, potem ko so v bližini bolnišnice odkrili 437 kosti novorojenčkov.

Objavljeno
19. februar 2007 15.25
Po podatkih raziskave, ki jo je lani opravila britanska zdravstvena revija Lancet, naj bi Indija v zadnjih dvajsetih letih izgubila tudi do deset milijonov nerojenih deklic
New Delhi - Policija v Indiji preiskuje vpletenost neke bolnišnice v osrednji indijski zvezni državi Madhya Pradesh v izvajanje nezakonitih splavov, potem ko so v bližini bolnišnice odkrili 437 kosti novorojenčkov. Policija je začela izkopavati trupla v soboto, potem ko je prejela anonimno prijavo, da uslužbenci bolnišnice izvajajo nezakonite splave.

"Po prvih podatkih gre za detomore ali pa nezakonite splave," je povedal državni minister za zdravstvo Ajay Vishnoi in dodal, da vse najdene kosti pripadajo ali zarodkom ali dojenčkom.

Nezaželene deklice

V Indiji je sicer vsako leto umorjenih več sto tisoč nerojenih deklic, saj si družine želijo predvsem moških potomcev, ki jih vidijo kot hranilce družine in ki morajo po hindujski tradiciji prižgati pogrebne grmade svojih staršev.

Po podatkih raziskave, ki jo je lani opravila britanska zdravstvena revija Lancet, naj bi Indija v zadnjih dvajsetih letih izgubila tudi do deset milijonov nerojenih deklic. Indijski strokovnjaki navajajo pol manjšo številko, okoli pet milijonov.