V Indiji 24-urna stavka trgovcev

»Multinacionalke bodo uničile gospodarsko in socialno strukturo države,« so prepričani stavkajoči.

Objavljeno
20. september 2012 08.34
Posodobljeno
20. september 2012 08.45
INDIA/
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

New Delhi- Opozicijske stranke in sindikalna združenja v Indiji so pozvala trgovce, delavce, lastnike trgovinic k 24-urni stavki, v New Delhiju in še nekaterih mestih načrtujejo tudi množične demonstracije.

Po pisanju tiskovne agencije AFP protestirajo proti predlaganim vladnim reformam v zvezi s prodajo na drobno, ki bodo po besedah indijskega premiera Manmohan Singha oživile gospodarstvo, stavkajoči pa so prepričani, da bodo trgovine na drobno uničili trgovski velikani.

»Multinacionalke bodo uničile gospodarsko in socialno strukturo države, « je prepričan Praveen Khandelwal, predsednik Konfederacije indijskih trgovcev. Po njegovih besedah bo danes stavkalo najmanj 50 milijonov ljudi.

Na ulice Kalkute in Zahodnega Bengala so vpoklicali na tisoče policistov, ki bodo preprečili morebitne izbruhe nasilja.

Trgovine na drobno in tržnice so za 24 ur zaprle svoja vrata. Člani glavne opozicijske stranke Bharatiya Janata (BJP) so z podporniki ustavili promet na več železniških tirih v Biharju na severu Indije. Po pisanju AFP je na tisoče potnikov ostalo ujetih na železniških postajah. Po pisanju AFP protestniki prav tako blokirajo nekatere dele pomembnih avtocest.