V Indoneziji izginilo letalo z okoli sto potniki

Med indonezijskima otokoma Java in Sumatra je izginilo letalo družbe Adam Air z okoli sto potniki. Medtem so po petkovi nesreči indonezijskega trajekta rešili 191 ljudi.

Objavljeno
01. januar 2007 21.00
Letalo nigerijske družbe ABC je strmoglavilo takoj po vzletu
Džakarta - Med indonezijskima otokoma Java in Sumatra je danes izginilo letalo družbe Adam Air z okoli sto potniki. Letalo, ki je iz mesta Surabaya na Javi letelo proti mestu Manado na Sumatri, je po besedah neimenovanega indonezijskega kontrolorja letov naletelo na zelo slabe vremenske razmere, zato so s posadko na krovu izgubili stik. Dodal je še, da obstaja nevarnost, da je letalu že zmanjkalo goriva.

Pogrešano letalo Boeing 737-400, na katerem je po poročanju indonezijskega radia El shinta bilo 96 potnikov, med njimi enajst otrok, in šest članov posadke, bi moralo v Manadu pristati ob 9. uri po srednjeevropskem času. Zadnji stik s posadko pa so imeli ob 8.07 po srednjeevropskem času, je povedal indonezijski minister za transport Hatta Radjasa in dodal, da pristojne oblasti še zbirajo podatke o usodi izginulega letala.

Še vedno ni znano ali je letalo zagotovo strmoglavilo ali je še uspelo zasilno pristati. Po besedah Radjase je letalo najverjetneje strmoglavilo okoli 750 kilometrov jugozahodno od Manada. Radjasa je sicer za radio El shinta še dodal, da še vedno upa, da je letalo zasilno pristalo. Reševalci se bodo na možen kraj nesreče podali tako v torek zjutraj, saj noč trenutno onemogoča reševanje.

Po nesreči indonezijskega trajekta rešili 191 ljudi

Nesrečo trajekta z najmanj 600 potniki, ki je v petek med neurjem potonil blizu indonezijskega otoka Java, je po zadnjih podatkih preživelo 191 ljudi, okoli 400 jih še pogrešajo, je danes na novinarski konferenci povedal indonezijski minister za transport Hatta Radjasa. Preživeli so se večinoma rešili s pomočjo rešilnih gumijastih čolnov in plavajočih ostankov trajekta ali pa so sami priplavali na obalo.

Trajekt Senopati je potonil v petek okoli polnoči, ko je bil na poti iz pristanišča Kumai na Borneu proti Semarangu v osrednjem delu Jave. Potonil je v bližini otoka Mandalika pred obalo Jave. Na območje nesreče sta zapluli ladji indonezijske mornarice, vendar zaradi slabe vidljivosti nista našli ničesar.

Indonezijski minister za promet je še sporočil, da je bilo na seznamu potnikov trajekta uradno 542 imen. V Indoneziji se na ladje pogosto sicer vkrca več ljudi, kot jih je na seznamu potnikov, zaradi česar je točno število potnikov težko ugotoviti. Krajevni mediji so število potnikov na ponesrečenem trajektu ocenili med 200 in 800.