V Irak dodatnih 20.000 ameriških vojakov

Ameriški predsednik Bush je potrdil, da bo v sredo predstavil novo ameriško vojno strategijo za Irak. Bushev načrt predvideva tudi napotitev novih vojakov v Irak.

Objavljeno
08. januar 2007 20.31
George Bush
Bagdad/Washington/New York - Ameriški predsednik George Bush bo v novi ameriški strategiji v Iraku, ki jo bo razkril v sredo v televizijskem nagovoru ob 21. uri. (ob 3. uri po srednjeevropskem času). To je sporočil tiskovni predstavnik Bele hiše Tony Snow. Nagovor naj bi prenašale vse večje televizijske postaje v ZDA.

Kot je še dejal Snow, se Bush "zaveda, da je veliko zaskrbljenosti" zaradi vojne v Iraku, vendar pa po drugi strani Američani "ne želijo novega 11. septembra" in je bolje, da se s teroristi soočijo na tujih bojiščih, v Iraku in drugod, kot pa v ZDA.

Busheva vojaška in politična strategija

Bush v novi strategiji načrtuje napotitev do 20.000 dodatnih ameriških vojakov v Irak.

Bush naj bi v novi strategiji tudi predlagal iraškemu premieru Nuriju al Malikiju , da v politični proces v Iraku pritegne tudi sunite. Prav tako naj bi zmanjšal omejitve za nekdanje člane stranke Baas, ki je vladala v času režima Sadama Huseina. Ponudil pa naj bi tudi večjo gospodarsko pomoč Iraku, da bi se nasilje umirilo.

Dokončali naj bi tudi načrt za razdelitev prihodka od nafte,je poročal New York Times, ki se je skliceval na neimenovane visoke predstavnike ameriške administracije.

Kadrovske zamenjave

Bela hiša je uradno potrdila, da bo ameriški predsednik George Bush za novega ameriškega veleposlanika v Iraku imenoval dosedanjega veleposlanika v Pakistanu Ryana Crockerja. Sedanji veleposlanik ZDA v Iraku Zalmay Khalilzad pa bo imenovan za ameriškega veleposlanika pri Združenih narodih, kjer bo zamenjal Johna Boltona.

Po navedbah tiskovenga predstavnika Snowa bo Bush v prihodnjih dneh zamenjal tudi poveljnika ameriških sil na Bližnjem vzhodu generala Johna Abizaida in poveljnika ameriških enot v Iraku generala Georgea Caseyja. Abizaida bo na položaju poveljnika centralnega poveljstva zamenjal poveljnik ameriških sil na Pacifiku admiral William Fallon, Caseyja pa vodja programa urjenja iraških sil general David Petraeus.

V okviru priprav na novo usmeritev v Iraku in preoblikovanja nacionalne varnostne strategije je Bush premestil tudi dosedanjega "prvega ameriškega vohuna" Johna Negroponteja, ki je postal namestnik ameriške državne sekretarke. Novi direktor ameriških obveščevalnih služb pa je postal nekdanji direktor Nacionalne varnostne agencije (NSA) Mike McConnell.

Bush bo imel težave s svojo strategijo

Z napotitvijo novih vojakov v Irak bo Bush zagotovo trčil na nasprotovanje v ameriškem kongresu, še posebej, ker je nova predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi v nedeljo že nakazala, da ne bo dobil podpore za financiranje dodatnih sil v Iraku. Bush ne bo "dobil nobenega bianco čeka več, da bi lahko delal, kar hoče," je dejala za ameriško televizijo CBS.

Kot je dejal Snow, v Beli hiši pozdravljajo razpravo o novi politiki ameriškega predsednika. Dodal je tudi, da "je pomembno dobiti podporo kongresa". Ni pa hotel izrecno potrditi, ali bo Bush sploh zaprosil kongres za potrditev nove strategije.

Medtem pa ameriški dnevnik Washington Post, ki se sklicuje na zaupne podatke iraškega ministrstva za zdravje, v današnji izdaji razkriva, da je v Iraku v drugi polovici leta 2006 nasilne smrti umrlo 17.310 iraških civilistov in policistov, kar predstavlja strm porast glede na prvo polovico leta. V prvi polovici lanskega leta je bilo ubitih 5640 iraških civilistov in policistov, njihovo število pa se je v drugi polovici potrojilo. Vir je še dodal, da so podatki nepopolni, kar pomeni, da je število žrtev lahko še večje.

Po ocenah, ki so jih Združeni narodi razkrili novembra lani, naj bi v Iraku v prvih desetih mesecih lanskega leta nasilne smrti umrlo umrlo več kot 28.000 iraških civilistov, s čimer pa se iraška vlada ni strinjala.

UNHCR pozval k pomoči iraškim beguncem

Ženeva - Urad Visokega komisarja Združenih narodov za begunce (UNHCR) je danes države pozval, naj prispevajo 46 milijonov evrov izrednih sredstev, s katerimi bi pomagali iraškim beguncem in razseljenim ljudem. Teh je v Iraku trenutno kakih 1,7 milijona, do konca leta 2007 pa bi lahko ta številka narasla še za milijon.

Sredstva, ki jih UNHCR letos potrebuje v Iraku, dvakrat presegajo lanski proračun za begunce v tej državi, namenili pa jih bodo za pomoč iraškim beguncem v Iraku in sosednjih državah, kot tudi za neiraške begunce v Iraku. Gre za dodatna sredstva, potem ko je UNHCR decembra že zaprosil za 750 milijonov evrov za svoje globalne operacije.

Samo v letu 2006 je domove zapustilo skoraj pol milijona Iračanov, nasilje, ki v Iraku ne popušča, pa pomeni, da se bo razseljevanje najverjetneje nadaljevalo, so sporočili iz urada UNHCR. Gre za najhujšo begunsko krizo v regiji v zadnjih 50 letih, primerljivo zgolj z razseljevanjem Palestincev po ustanovitvi države Izrael leta 1948, še dodajajo.

Po podatkih UNHCR je moral svoj dom zapustiti že vsak osmi Iračan. Kakih 1,7 milijona jih je razseljenih v domači državi, še do dva milijona Iračanov pa je pobegnilo v tujino, ocenjujejo. Sirija tako gosti med pol milijona in milijonom iraških beguncev, Jordanija do 700.000, med 20.000 in 80.000 Iračanov je pobegnilo v Egipt, kakih 40.000 pa v Libanon. Vsak mesec državo zapusti več deset tisoč ljudi, še ugotavlja UNHCR.

Nove smrtne žrtve v Iraku

V Iraku je bilo sicer danes ubitih vsaj 16 ljudi. Štirje so izgubili življenje, devet ljudi pa je bilo ranjenih, ko so oboroženci na zahodu Bagdada napadli avtobus ter streljali na potnike. Trije Iračani so bili ubiti v bombnem napadu na jugu prestolnice, v četrti Dora pa je bilo ubitih pet članov neke družine. Tudi v Bakubi so bili ubiti štirje Iračani, irško obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da so varnostne sile v vrsti racij od nedelje ubile 26 upornikov.