V Iranu odkrili 100 ameriških in izraelskih vohunov

Teheran - Iranske oblasti so odkrile 100 vohunov, ki naj bi za ameriško in izraelsko obveščevalno službo zbirali politične in vojaške informacije.

Objavljeno
08. februar 2007 11.58
Iranski predsednik Mahmud Ahmedinedžad
Teheran - Iranske oblasti naj bi na obmejnem območju islamske republike odkrile 100 vohunov, ki naj bi delali za ZDA in Izrael. Iranski minister za obveščevalno dejavnost Golam Hosein Mohseni Edžeje je izjavil, da so identificirali 100 posameznikov, ki naj bi za ameriško in izraelsko obveščevalno službo zbirali politične in vojaške informacije.

Minister je dodal, da so obenem aretirali skupino Irancev, ki so se nameravali udeležiti usposabljanja za vohunsko dejavnost v tujini. Po njegovih besedah naj bi ti posamezniki na usposabljanje potovali pod krinko udeležbe na izobraževalnih tečajih.

Že na začetku januarja je poslanec v iranskem parlamentu Ahmad Tavakoli izjavil, da so odkrili in aretirali vohuna znotraj parlamentarnega raziskovalnega središča, ki naj bi podatke o iranskem jedrskem programu prenašal nezakoniti uporniški skupini Mudžahedini ljudstva.

Iranske oblasti zatrjujejo tudi, da ZDA podpirajo oborožene skupine v obmejnih območjih, kjer živijo poleg Irancev tudi kurdska, arabska in baluška etnična manjšina.