V Iranu slavijo revolucijo

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je na zborovanju ob 25. obletnici islamske revolucije napovedal, da bodo Iranci do 9. aprila prejeli obvestila o velikem napredku iranskega jedrskega programa.

Objavljeno
11. februar 2007 12.18
48-letni Mahmud Ahmadinedžad slavi zmago
Teheran - Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je danes v Iranu napovedal, da bodo Iranci do 9. aprila prejeli več obvestil o velikem napredku na področju iranskega jedrskega programa.

Ahmadinedžad je v svojem govoru ob obletnici islamske revolucije v Iranu zbranim Irancem dejal, da bodo od danes pa do 9. aprila pogosto slišali o "velikem napredku iranskega ljudstva in enkratnega razvoja na področju industrije, kmetijstva, in predvsem jedrske energije".

Iranski predsednik je v svojem nagovoru na trgu Azadi v Teheranu poudaril tudi, da se je njegova država z ZDA pripravljena pogajati glede spornega jedrskega programa, vendar ni pripravljena izpolniti ameriške zahteve po zaustavitvi procesa bogatitve urana. Ob tem se je Ahmadinedžad sicer vprašal, o čem naj bi se v primeru, da bi se Iran odpovedal jedrskemu programu, sploh pogajali.

Deset tisoč Irancev na shodu obeležilo obletnico islamsko revolucije


Desettisoče Iraanskih državljanov je sicer danes s shodom na ulicah Teherana obeležilo 28. obletnico islamske revolucije v tej državi in ustanovitev islamske republike Iran. Množice, zbrane na ulicah Teherana, so poudarjale, da je razvoj jedrske znanosti eden izmed temeljev za razvoj civilizacije in da bo Iran branil svoj jedrski program "z vsemi svojimi močmi", kar so pospremili z vzkliki, kot so "smrt Ameriki" in "smrt Izraelu". Sporni jedrski program so kot svojo "neodtujljivo pravico" poudarjali tudi z napisi na balonih.

11. februarja 1979 je bila uradno ustanovljena islamska republika Iran, potem ko je nekaj dni prej pod pritiskom ulice, protestnikov in revolucionarjev Iran zapustil zadnji monarh, šah Mohamed Reza Pahlavi. Potem ko je tisk januarja leta 1979 objavil fotografije, kako šah s solzami v očeh vstopa na letalo, se je v središču Teherana zbralo na tisoče ljudi, ki so proslavljali odhod osovraženega voditelja države.