V Istanbulu o prihodnosti Afganistana

V Istanbulu se je začela konferenca o Afganistanu, na kateri bodo predstavniki 26 držav govorili o stabilizaciji regije.

Objavljeno
02. november 2011 10.46
Posodobljeno
02. november 2011 10.58
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Istanbul - »Za obnovitev varnosti v Afganistanu je nujna pristna solidarnost,« je v uvodnem nagovoru po pisanju Slovenske tiskovne agencije poudaril turški predsednik Abdulah Gül.

Afganistanski predsednik Hamid Karzai pa je ob začetku srečanja poudaril, da bo država še pred koncem letošnjega leta sposobna samostojno skrbeti za varnost polovice svojega ozemlja. Kot je napovedal, bo v »bližnji prihodnosti« sporočil imena provinc, kjer bosta afganistanska vojska in policija prevzeli pristojnosti od mednarodnih sil Isaf.

Cilj konference je določiti načela prihodnjega sodelovanja v regiji, med katera naj bi sodilo tudi nevmešavanje v afganistanske notranje zadeve, piše STA.

Enodnevnega srečanja se poleg afganistanskega predsednika Karzaija med drugim udeležujejo zunanji ministri Pakistana, Indije in Irana.

Najpomembnejše pred najpomembnejšim

Današnja konferenca velja za najpomembnejše pripravljalno srečanje pred veliko mednarodno konferenco o Afganistanu v nemškem Bonnu v začetku decembra, na kateri bodo države poskušale začrtati smernice za prihodnost Afganistana po zaključku bojnih operacij v državi po koncu leta 2014.

Že v torek so se v Istanbulu sešli turški, pakistanski in afganistanski predsednik Abdullah Gül, Asif Ali Zardari in Karzaj. Afganistan in Pakistan sta se na srečanju dogovorila, da bosta sodelovala v preiskavi umora nekdanjega afganistanskega predsednika Burhanudina Rabanija, še piše STA.