V Italiji aretirali Scaramello

Italijanska policija je aretirala Italijana Maria Scaramella, ki se je sestal z nekdanjim ruskim vohunom Aleksandrom Litvinenkom na dan, ko je ta zbolel zaradi zastrupitve z radioaktivnim polonijem 210.

Objavljeno
24. december 2006 17.16
Mario Scaramella
Rim - Italijanska policija je danes aretirala Italijana Maria Scaramella, ki se je sestal z nekdanjim ruskim vohunom Aleksandrom Litvinenkom na dan, ko je ta zbolel zaradi zastrupitve z radioaktivnim polonijem 210. Scaramello naj bi aretirali na letališču v Neaplju, ko se je vračal iz Londona.

Tožilstvo v Rimu je proti italijanskemu akademiku Scaramelli, ki naj bi preiskoval povezave med italijanskimi politiki in rusko obveščevalno službo KGB, sprožilo preiskavo zaradi domnevnega izdajanja državnih skrivnosti in nezakonitega trgovanja z orožjem.

Italijanski mediji 36-letnega Scaramello opisujejo kot "moža v senci", ki deluje v somraku tajnih služb, kriminala in politike. Kot svetovalec parlamentarne preiskovalne komisije v času prejšnjega italijanskega premiera Silvia Berlusconija naj bi raziskoval povezavo med KGB in italijanskimi politiki v času hladne vojne, s čimer naj bi skušal predvsem oblatiti sedanjega italijanskega premiera Romana Prodija.

Scaramella se je z Litvinenkom srečal 1. novembra v suši baru v Londonu. Še isti dan so Litvinenka zaradi zastrupitve sprejeli v londonsko bolnišnico, kjer je 23. novembra tudi umrl. Pred smrtjo je nekdanji vohun KGB narekoval pismo, v katerem je odgovornost za svojo smrt pripisal ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Zaradi izpostavljenosti poloniju 210 je tudi Scaramella nekaj dni preživel v bolnišnici, a ni nikoli pokazal znakov zastrupitve.