V Italiji najtoplejša zima v zadnjih 200 letih

Letošnja zima je tudi v Italiji podrla vse rekorde, saj je najtoplejša v zadnjih 200 letih. Evropski komisar za industrijo Günter Verheugen pa je posvaril pred histerijo pri varstvu podnebja.

Objavljeno
05. marec 2007 14.14
Komisar evropske komisije za širitev Günter Verheugen
Rim/Hamburg - Letošnja zima je tako kot v številnih drugih državah tudi v Italiji podrla vse rekorde, saj je najtoplejša v zadnjih 200 letih. Po podatkih italijanskega sveta za znanost so temperature v letošnji zimi v povprečju za 1,79 stopinje višje od zimskih temperatur od leta 1990 naprej. V nedeljo so se Italijani tako že veselili povsem poletnih temperatur, saj so v Milanu in Rimu izmerili kar 21 stopinj Celzija.

"To leto nismo imeli nobene zime," je poudaril italijanski vremenoslovec, po pisanju italijanskih medijev pa so bile temperature že oktobra od tri do pet stopinj Celzija višje od povprečnih zimskih temperatur v pretekih letih. Z najvišjimi temperaturami so se soočali na severu države, v številnih regijah na jugu države pa že cveti sadno drevje.

Večina Italijanov se je pretekli konec tedna sicer podala na obale, kjer so najpogumnejši že skočili v morje. Na cestah v smeri kopaliških središč v bližini Rima je tako že prišlo do številnih zastojev.

Verheugen svari pred histerijo pri varstvu podnebja

Evropski komisar za industrijo Günter Verheugen je posvaril pred histerijo, do katere bi lahko prišlo pri varstvu podnebja. "Proti podnebnim spremembam se moramo boriti na vseh frontah, vendar pa ne smemo zapasti v histerijo," je za nemški časnik Bild am Sonntag poudaril Verheugen.

"Evropa proizvede le relativno majhen delež izpustov ogljikovega dioksida, pa še ta upada," je izpostavil Verheugen in pri tem izrazil bojazen, da bodo evropsko avtomobilsko industrijo naredili za edinega krivca za podnebne spremembe. "Nemci so bili vedno ponosni na to, da izdelujejo najboljše avtomobile na svetu, in to upravičeno. Zato se čudim, da svoje avtomobile kar naenkrat demonizirajo," je dejal komisar.

Varstvo okolja lahko uspešno izvajamo le, če obenem poskrbimo za svojo konkurenčnost, je menil komisar in tudi izrazil bojazen, da bo Evropa zaostala za državami, ki varstvo okolja jemljejo manj resno. "Naša najpomembnejša naloga bo poskrbeti, da ZDA, Kitajska, Indija in Rusija sodelujejo prav toliko kot mi," je opozoril.