V Italiji presadili organe okužene z virusom HIV

V bolnišnici Careggi v italijanskem kraju Firence so trem pacientom presadili organe darovalke, ki je bila okužena z virusom HIV. Zelo visoka je verjetnost, da bodo okuženi z istim virusom.

Objavljeno
21. februar 2007 17.27
Največ smrtnih primerov so zabeležili v bolnišnici v Quebecu
Firence - V bolnišnici Careggi v italijanskem kraju Firence so trem pacientom presadili organe darovalke, ki je bila okužena z virusom HIV. Zelo visoka je verjetnost, da bodo okuženi z istim virusom, je danes poročal tržaški Primorski dnevnik. "V Sloveniji izvajamo vse varnostne ukrepe za preprečitev okužb, a se tisto, kar se je zgodilo v Firencah, lahko zgodi tudi pri nas," je izjavila predstavnica slovenskega Inštituta za mikrobiologijo Katja Seme , a dodala, da je možnost za to zelo majhna.

Direktorica Zavoda RS za presaditve organov in tkiv Danica Letonja Avsec je povedala, da se pri transplantancijski medicini najbolj bojijo prav prenosa neozdravljivih okužb.

"To je ena izmed največjih nevarnosti, v katero so usmerjene tudi vse aktivnosti pri ocenjevanju primernosti organa ali tkiva za presaditev. Tudi prenosa maligne celice si ne želimo in tudi to poskušamo prej oceniti. Za zavarovanje pred prenosom okužbe imamo izdelan natančen protokol, katere okužbe je treba preveriti na osnovi laboratorijskih preiskav. Ena izmed teh je tudi okužba z virusom HIV," je poudarila Danica Letonja Avsec.

Napaka biologa?

Po poročanju Primorskega dnevnika sta florentinski primer, ki so ga označili kot posledico hude človeške napake, v torek med novinarsko konferenco opisala direktor toskanske organizacije za presaditev organov Franco Filippini in zdravstveni direktor Univerzitetnega zdravstvenega podjetja Careggi Mauro Marabini.

Kot sta povedala, je vzrok vprašljivih transplantacij napaka biologa, ki je zaposlen v laboratoriju univerzitetnega zdravstvenega podjetja. Biolog je napačno prepisal podatke o krvni sliki in navedel, da darovalka ni bila pozitivna na test o okužbi z virusom HIV. 41-letna darovalka, katere jetra in ledvici so presadili trem pacientom, je umrla zaradi možganske krvavitve in kaže, da sploh ni vedela za okužbo s HIV.