V Italiji se spominjajo fojb

Ob 60-letnici podpisa Pariške mirovne pogodbe med zavezniki in državami hitlerjevske koalicije se v Italiji spominjajo fojb in eksodusa Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije.

Objavljeno
10. februar 2007 18.45
Spomenik ob fojbi v Bazovici
Rim - V Italiji danes praznujejo dan spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije po drugi svetovni vojni. Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je v Rimu izpostavil, da optantom doslej niso posvečali dovolj pozornosti. Državni podtajnik na italijanskem notranjem ministrstvu Ettore Rosato pa je na slovesnosti na bazoviški gmajni zasluge za novo tamkajšnje obeležje pripisal tudi slovenski skupnosti, zaradi česar so ga izžvižgali.

Praznik, ki ga je italijanski parlament uvedel pred tremi leti, po poročanju Radia Slovenija tokrat ni deležen tolikšne pozornosti kot v preteklosti, morda tudi zato, ker se proslav ne udeležujejo visoki politični predstavniki.

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je v Rimu sicer izpostavil, da se o fojbah v Italiji doslej ni govorilo, optante so v Italiji obravnavali kot fašiste in izdajalce, še danes pa jih večina šolskih učbenikov ne omenja. Napolitano je zato ob podelitvi spominskih priznanj potomcem žrtev fojb te označil kot "neodpustljivo napako proti človeštvu". "Ne smemo molčati, ampak prevzeti odgovornost, ker smo predolgo molčali oziroma zanikali resnico zaradi ideoloških razlogov, politične zaslepljenosti, diplomatskih računic in mednarodnih ugodnosti," je še poudaril Napolitano.

Žrtev fojb in eksodusa iz Istre in Dalmacije so se spomnili tudi na bazoviški gmajni, kjer so uradno odprli prenovljeni spomenik ob fojbi, podelili pa so tudi posebna spominska priznanja. Osrednji govornik, tržaški župan Roberto Dipiazza, je ob slovesnosti poudaril, da imajo prebivalci Trsta posebno dolžnost za spoštovanje spomina na ta nepravični zgodovinski dogodek, vendar pa morajo hkrati spremljati miroljubne evropske perspektive.

Slovesnosti se je udeležil tudi državni podtajnik Rosato. Ta je zasluge za obeležje pripisal tudi slovenski skupnosti, ki je podelila koncesije za zemljo, na kateri so postavili spomenik. Hkrati je izrazil zadovoljstvo, da je to spomenik mesta Trst in ne spomenik ene strani, vendar je bil za svoje besede izžvižgan. Protest je označil kot politično motiviran in poudaril, da je potrebno zreti v prihodnost. "Ne bo me prestrašil majhen protest s političnim ozadjem," je poudaril Rosato.