V Izraelu aretirali domnevnega iranskega vohuna

Osumljenca, ki je imel belgijski potni list, naj bi v Izrael napotila iranska revolucionarna garda.

Objavljeno
29. september 2013 13.52
RUSSIA-US-POLITICS-SPY
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Tel Aviv - Izraelska obveščevalna služba Šin Bet je danes sporočila, da je 11. septembra aretirala iranskega vohuna, ki je imel pri sebi fotografije ameriškega veleposlaništva v Tel Avivu. Osumljenca, ki je imel belgijski potni list, naj bi v Izrael napotila iranska revolucionarna garda, aretiran pa je bil na letališču v Tel Avivu.

Kot je sporočila izraelska notranja obveščevalna agencija, gre za 58-letnega Alija Mansurija, ki se je vključil v »posebno operativno enoto revolucionarne garde, odgovorno za številne teroristične napade po svetu«.

Osumljenec se je lažno predstavljal kot Alex Mans, revolucionarni gardi pa naj bi se pridružil lani. Med zaslišanjem je povedal, da so mu obljubili milijon dolarjev, če bi izkoristil svoje poslovne zveze in ustanovil podjetja v Izraelu, preko katerih bi iranske obveščevalne službe »škodile izraelskim in zahodnim interesom«.

V preteklosti je že obiskal Izrael, in sicer julija 2012 in januarja letos. Leta 2006 se je poročil z belgijsko državljanko, od katere pa se je medtem že ločil, navaja francoska tiskovna agencija AFP.