V Jemnu se je tudi danes zbralo nekaj tisoč protestnikov

Petkov odstop dolgoletnega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka je očitno spodbudil protestnike tudi v drugih arabskih državah. V Jemnu, kjer so se v minulih dveh dneh ponovno okrepili protivladni protesti, se je tako tudi danes zbralo nekaj tisoč protestnikov, večinoma študentov.

Objavljeno
13. februar 2011 16.22
Ti. Kr., delo.si
Ti. Kr., delo.si
Sana; Alžir - Protestniki so se že tretji dan zapored skušali prebiti do osrednjega trga v prestolnici Sana, vendar jim je policija to znova preprečila, tudi s palicami, pendreki in noži. Po navedbah očividcev so jim pri tem podobno kot v soboto pomagali tudi številni varnostni agenti v civilu. Več ljudi je bilo ranjenih, policija je po navedbah očividcev aretirala več kot 20 ljudi, je poročala ameriška tiskovna agencija AP.

Protesti so danes potekali tudi v južnih mestih Taiz in Aden. V Adenu je policija posredovala proti več sto privržencem separatističnega gibanja, ki so pred glavno policijsko postajo zahtevali izpustitev zapornikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Najmanj osem protestnikov je bilo aretiranih. Policisti so uporabili solzivec in streljali v zrak, piše STA.

Protestniki v Jemnu zahtevajo politične reforme in odstop predsednika Alija Abdulaha Saleha, ki je na oblasti že več kot 30 let. V soboto jih je v Sani napadlo kakih 5000 vladnih podpornikov, med katerimi naj bi bili številni varnostni agenti v civilu. V luči dogodkov doma in drugod v arabskem svetu je jemenski predsednik Saleh danes odpovedal načrtovani obisk v ZDA, kamor naj bi odpotoval še ta mesec.

Jemenska opozicija pa se je medtem danes sporazumela, da bo obnovila lani oktobra prekinjene pogovore z vlado predsednika Saleha. Skupni forum, ki ga sestavljajo parlamentarne opozicijske skupine, "je ta teden pripravljen podpisati okvirni sporazum ... o obnovitvi narodnega dialoga", so zapisali v izjavi. V dogovoru opozicija poziva k oblikovanju vlade narodne enotnosti, zahteva pa tudi, da se v pogovore vključi tudi separatistično gibanje z juga, šiitske upornike s severa države ter člane opozicije v izgnanstvu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pogovore bi obnovili na točki, kjer so bili 31. oktobra lani prekinjeni, še navaja Skupni forum, ki združuje glavno jemensko opozicijsko skupino Al-Islah (Reforma), Jemensko socialistično stranko in še nekaj manjših skupin, poroča STA.

Opozicija je obenem posvarila pred ljudsko vstajo v Jemnu, ki jo označuje kot državo, v kateri prevladujejo "korupcija, revščina, brezposelnost, represija, krivica in tiranija". "Oblasti pozivamo, naj se učijo iz dogodkov v Tuniziji in Egiptu", kjer so množični protesti prisilili tamkajšnje voditelje v odstop.

Vse glasnejša je opozicija tudi v Alžiriji, ki sta ji dali moč ljudski vstaji v Tuniziji in Egiptu, in po sobotnem protestu, ki ga je policija nasilno zatrla, že načrtuje nove korake. Nedavno oblikovana krovna opozicijska skupina CNCD je namreč za prihodnjo soboto danes napovedala nov velik protest. To soboto se je sicer v Alžiru zbralo kakih 2000 protivladnih protestnikov, oblasti pa so namestile kar 30.000 policistov.

Medtem pa opozicija v Iranu poziva k protestom v podporo vstajama v Tuniziji in Egiptu, piše STA. Oblasti sicer shoda niso dovolile in mu nasprotujejo, a je opozicija na spletni strani kaleme.com kljub temu pozvala ljudi, naj se v ponedeljek zberejo na osrednjem trgu v Teheranu. Vlado je obenem obtožila dvoličnosti, saj je ta izrazila podporo protestnikom v Tuniziji in Egiptu, medtem ko iranskim političnim aktivistom ne dovoli, da bi pripravili miroljubne proteste, poroča AP.