V Jemnu ubili uslužbenca ameriškega veleposlaništva

Neznanec je v središču Sane ustrelil jemenskega preiskovalca nasilja pred sedežem ameriške diplomatske misije.

Objavljeno
11. oktober 2012 16.28
A. M., zunanja politika
A. M., zunanja politika

Sana — Uslužbenca ameriškega veleposlaništva v Jemnu Kasima Aklanija so ubili danes zjutraj, medtem ko se je po glavni prometnici v Sani peljal proti službi. Smrtno ga je ranil zakrinkani napadalec na motorju, ki mu je po napadu uspelo pobegniti s prizorišča. Po poročanju agencij je Aklani na diplomatskem predstavništvu ZDA delal skoraj dve desetletji, izvajal je naloge na področju varovanja.

V zadnjem času je menda usklajeval preiskavo nedavnih nasilnih protestov pred ameriškim veleposlaništvom v Sani. Množica, razjarjena zaradi spornega filma Nedolžnost muslimanov, ki skrajno žaljivo predstavlja življenje preroka Mohameda, je 13. septembra poskušala vdreti na veleposlaništvo. Nekaterim se je uspelo prebiti v kompleks in zažgati ameriško zastavo, nato pa je posredovala vojska, pri čemer so bili ubiti štirje protestniki, več kot 30 je bilo ranjenih.

Jemenski predsednik Abdulrab Mansur al Hadi, ki je februarja letos tudi uradno nasledil dolgoletnega samodržca Alija Abdulaha Saleha, potem ko se je bil ta zaradi zaostrovanja »pomladnega« vrenja in hitro slabšajočih se varnostnih razmer v državi prisiljen umakniti z oblasti, se je Američanom opravičil za nasilni izpad sodržavljanov in napovedal preiskavo. Poskus zavzetja veleposlaništva ZDA v Sani se je sicer zgodil le dva dni po podobnem incidentu v ameriškem konzulatu v Bengaziju, v katerem so bili ubiti štirje Američani, med njimi tudi veleposlanik v Libiji Christopher Stevens.

Odgovornosti za strelski napad v Sani ni prevzel še nihče, oblasti pa so prst krivde že usmerile v Al Kaido na Arabskem polotoku, lokalno podružnico teroristične mreže Ajmana al Zavahirija, ki je uspešno izkoristila napete politične in varnostne razmere v Jemnu po izbruhu protirežimskih protestov in prevzela nadzor nad nekaterimi deli juga obubožane arabske države. V zadnjem času je bil namreč Jemen že prizorišče večih podobnih incidentov, uperjenih proti predstavnikom tamkajšnjih varnostnih sil v znak maščevanja zaradi vladnih operacij proti islamskim skrajnežem, ki potekajo v tesnem sodelovanju z ZDA.