V Jeruzalemu izbruhnili nemiri

V spopadih med protestniki in policijo naj bi bilo ranjenih 15 policistov in 17 protestnikov. Nekaj protestnikov se je zaprlo v mošejo al Aksa, zaradi nestrinjanja z izraelskimi gradbenimi deli so muslimanski voditelji pozvali k "dnevu jeze".

Objavljeno
09. februar 2007 16.37
Jeruzalem - Zaradi gradbenih del na novi dostopni poti do mošeje al Aksa, ki velja za enega od treh najbolj svetih muslimanskih krajev, so danes na spornem območju izbruhnili nemiri. Več sto jeznih muslimanskih vernikov je na policijo metalo kamenje in steklenice, policija pa je odgovorila s solzivcem, plašilnimi granatami in gumijastimi naboji. V spopadih med protestniki in policijo je bilo ranjenih več protestnikov in policistov, po nekaterih poročilih naj bi se številni jezni palestinski protestniki v mošejo kar zaprli.


Pozvali k "dnevu jeze"

Palestinska stran se boji, da bi prenovitvena dela poškodovala temelje poslopja in muslimanski voditelji so na današnjih molitvah pozvali k "dnevu jeze" zaradi nestrinjanja z izraelskimi gradbenimi deli, ki po njihovem mnenju ogrožajo sveti kraj. Po navedbah izraelskih predstavnikov naj dela sicer ne bi ogrožala mošeje.

Šejk Mohamad Husein, ki je zaprt v mošeji al Aksa, je v telefonskem razgovoru za BBC povedal, da so izraelske sile naredile kordon okoli področja in ne spustijo nikogar ne notri in ne ven. “Smo oblegani. Reševalnim vozilom ni dovoljen dostop, da bi evakuirali ranjene Palestince. Prvo pomoč jim nudijo reševalci.

Ranjeni na obeh straneh

"Policija je morala po današnjih molitvah priti na Tempeljski grič. Na griču so se začeli izgredi, policija pa sedaj razganja protestnike," je dejal tiskovni predstavnik izraelske policije Mickey Rosenfeld. "Žrtev spopadov je kar nekaj, tako med policisti, kot med protestniki," je še dejal Rosenfeld in dodal, da lahko zaenkrat potrdi, da je bilo ranjenih 15 policistov in 17 protestnikov. Sicer pa naj bi bilo pripravljenih več kot 2500 pripadnikov varnostnih sil, ki naj bi preprečili morebitno širjenje nemirov. Rosenfeld je še zatrdil, da ima policija popoln nadzor nad situacijo, proti protestnikom, ki so se zaprli v mošejo, pa zaenkrat ne ukrepajo in čakajo, da prostovoljno izstopijo in območje zapustijo.

Posvečeno mesto islama in judovstva mesto nemirov

Po podatkih pristojnih izraelskih oblasti so gradbena dela namenjena zamenjavi več stoletij stare poti do mesta, kjer stoji muslimansko svetišče. Pot, ki je bila delno uničena v snežnem viharju pred tremi leti, bodo izraelski gradbeniki zamenjali z novo pešpotjo. Izraelske oblasti so sicer zagotovile, da dela na muslimanskem Svetišču na skali ne bodo povzročila škode. Palestinska stran se boji, da bi prenovitvena dela poškodovala temelje poslopja

Takojšnjo ustavitev gradbenih del na novi dostopni poti do mošeje al Aksa je sicer v četrtek od izraelskega premiera Ehuda Olmerta zahteval izraelski obrambni minister Amir Perec, ki je izrazil bojazen, da bodo ta dela ponovno zaostrila razmere med Izraelci in Palestinci.

Prav na Tempeljskem griču, ki ga kot posvečeno mesto slavita tako islam kot judovstvo, se je zaradi spornega obiska takrat vodilnega opozicijskega politika Ariela Šarona leta 2000 namreč začela druga palestinska intifada. Že leta 1996 pa je v neredih, ki jih je sprožilo odprtje vhoda v predor med arheološkimi najdišči, umrlo preko 80 ljudi.