V južni Italiji močan veter, sneg in led

Zimsko vreme z močnim vetrom je v sredo zajelo južno Italijo. Sunki vetra, ki so dosegli hitrost do 100 kilometrov na uro, so zaustavili pomorski promet med manjšimi italijanskimi otoki.

Objavljeno
04. januar 2007 13.52
Vozniki avtomobilov so po več ur obtičali
Rim - Zimsko vreme z močnim vetrom je v sredo zajelo južno Italijo. Sunki vetra, ki so dosegli hitrost do 100 kilometrov na uro, so zaustavili pomorski promet med manjšimi italijanskimi otoki. Sneg pa ni razveselil prebivalcev in turistov na severu Italije, v Alpah in Dolomitih, temveč je presenetil jug države, Kalabrijo in Sicilijo. V prihodnjih dneh se bojijo, da jim bo preglavice povzročala poledica.

Slabo vreme z močnim vetrom je neprijetno presenetilo predvsem turiste, ki so ostali na otokih. Od celine odrezani so ostali otoki Panteleria, Lampedusa in Ustica ter Eolski otoki.

Zaradi močnega vetra in visokih valov je v Tarantu, 400 metrov od obale, nasedla ruska tovorna ladja. Sneg pa je pobelil kraje južno od Rima na višini prek 500 metrov. Ponekod ga je v nekaj urah napadlo prek deset centimetrov. Na cesti, ki vodi na vulkan Etna je v snegu ostal celo policijski avto. Padavin, v nižinah predvsem dežja, pa so se razveselili energetiki, saj je dež vsaj nekoliko omilil težave s pomanjkanjem vode v umetnih jezerih v Italiji.