V Južni Osetiji volijo predsednika

Za položaj predsednika, od katerega se po dveh mandatih poslavlja Edvard Kokojti, se poteguje 11 kandidatov.

Objavljeno
13. november 2011 09.13
Posodobljeno
13. november 2011 09.13
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Tbilisi - V gruzinski separatistični pokrajini Južna Osetija bodo dobra tri leta po rusko-gruzinski vojni danes potekale predsedniške volitve. Za položaj predsednika, od katerega se po dveh mandatih poslavlja Edvard Kokojti, se poteguje 11 kandidatov. Južna Osetija, ki še vedno čuti posledice vojne, upa, da bodo volitve prinesle spremembe, piše Slovenska tiskovna agencija.

Petdnevna vojna leta 2008 je po poročanju lokalnih medijev v Južni Osetiji pustila za seboj številne uničene zgradbe in ceste. Komentatorji so v dneh pred volitvami opozarjali predvsem na to, da oblast v pokrajini prevevajo korupcija, nepotizem in kriminal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vojno med Rusijo in Gruzijo je sprožilo gruzijsko posredovanje v Južni Osetiji, tej pa je na pomoč priskočila Rusija. Južna Osetija je po vojni razglasila neodvisnost, ki pa jo med pomembnejšimi državami priznava le Rusija, medtem ko jo Gruzija in večina mednarodne skupnosti skupaj z drugo separatistično pokrajino Abhazijo obravnavata kot del Gruzije.

Moskva, ki Južno Osetijo tudi finančno podpira, si prizadeva za priključitev Južne Osetije sosednji ruski republiki Severni Osetiji.

Dosedanji proruski predsednik Kokojti se po dveh mandatih v skladu z ustavo ne more več potegovati za nov mandat. Po javnomnenjskih raziskavah največ podpore uživa proruski minister za civilno zaščito Anatolij Bibilov. 41-letnega Bibilova je podprl tudi Kokojti, podporo pa so mu izrekli tudi v Moskvi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Volilno pravico v Južni Osetiji ima po podatkih volilne komisije okoli 52.000 ljudi. Po besedah predsednika Kokojtija bodo glasovanje omogočili tudi južnoosetijskim volivcem, ki živijo v Severni Osetiji. Volitve bodo sicer potekale ob poostrenih varnostnih ukrepih, še piše STA.