V Københavnu noč minila brez večjih incidentov

Po dveh dneh nemirov, ki so v danski prestolnici izbruhnili v četrtek, je noč na nedeljo v Københavnu minila precej bolj mirno. Policija je v nekaterih četrtih okrepila navzočnost.

Objavljeno
04. marec 2007 14.30
København - Po dveh dneh nemirov, ki so v danski prestolnici izbruhnili v četrtek po prisilni izselitvi skvoterjev iz alternativnega kulturnega centra, je noč na nedeljo v Københavnu minila precej bolj mirno. V četrtih, kjer so bili prejšnji dve noči nasilni protesti, je namreč policija okrepila navzočnost in brez incidentov razgnala protest več sto mladih.

Kljub temu je v noči na nedeljo prijela še 196 mladih, od četrtka že skupno kakih 700, med njimi tudi kakih sto tujcev iz več evropskih držav, predvsem iz Nemčije in skandinavskih držav.

Po podatkih policije je bila noč na nedeljo veliko bolj mirna kot prejšnje, še vedno pa so zabeležili nekaj požigov smetnjakov in enega avtomobila. Kljub izboljšanju razmer pa bo policija ostala v pripravljenosti, je še povedal tiskovni predstavnik mestne policije Lars Borg.

V zaporu veliko mladoletnikov

V preiskovalnem zaporu so pridržali 174 mladih. Med njimi je veliko mladoletnikov, ki jih je policija kljub mednarodnim konvencijam priprla skupaj z odraslimi zaporniki, kar je vzbudilo nezadovoljstvo staršev in civilnih združenj. V soboto se je tako v podporo mladim protestnikom v Københavnu zbralo kakih 2000 ljudi. Protestirali so, ker so mladoletni priprti v zaporih za odrasle, pa tudi zato, ker so oblasti nad protestnike poslale elitne protiteroristične enote, kot da bi biliča AF teroristi.

Protesti so se sicer začeli v četrtek, ko je policija prisilno izselila skvoterje iz znanega danskega alternativnega kulturnega centra Ungdomshuset, ki so ga skvoterji uporabljali 25 let. Policija jih je izselila na podlagi naloga, ki ga je lani pridobila neka verska skupnost, ki so ji mestne oblasti prodale to štirinadstropno stavbo leta 2001.

Po prisilni izselitvi so izbruhnili protesti, ki so se v noči na petek sprevrgli v nemire, med katerimi so na policijo metali kamenje in sežigali avtomobile. Policija je nato po napovedih danskih aktivistov, da bodo protesti trajali tri dni, poostrila varnostne ukrepe v problematičnih četrtih Noerrebro in Christianshavn.