V Keniji še vedno pogrešajo 39 ljudi

Kenijski in tuji preiskovalci med ruševinami nakupovalnega središča še vedno iščejo morebitne pogrešane.

Objavljeno
30. september 2013 20.02
KENYA-ATTACK-MALL
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Nairobi - Več kot teden dni po napadu na nakupovalno središče v Nairobiju svojci 39 ljudi po trditvah Rdečega križa še vedno ne vedo, kaj se je zgodilo z njihovimi ljubljenimi. Vlada na drugi strani vztraja, da so vse žrtve napada našli.

Nakupovalno središče v Nairobiju je še vedno prizorišče zločina, na katerem domači in tuji strokovnjaki iščejo morebitna eksplozivna telesa in zbirajo dokaze o smrtonosnem napadu, v katerem je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 67 ljudi. Rdeči križ kljub trditvam policije, da na njihovem seznamu ni več pogrešanih oseb, vztraja, da so pod ruševinami še vedno ujeti ljudje. »Dokončno bomo vedeli šele, ko bo vlada razglasila, da je nakupovalno središče Westgate stoodstotno čisto,« je za Guardian povedal predstavnik kenijskega Rdečega križa Abas Gulet.

Del nakupovalnega središče je zaradi štiridnevnega obstreljevanja in eksplozij popustil in pod seboj morda pokopal tako napadalce kot žrtve. Preiskovalci se šesti dan po koncu napada še vedno niso prebili skozi tone ruševin. Vlada za to, kljub temu da je seznam pogrešanih prazen, dopušča možnost novih smrtnih žrtev. »S stroji smo začeli odstranjevati ruševine stavbe in iščemo morebitna trupla,« so zapisali v izjavi javnost.

Odgovornost za napad na Westgate, kateri je trajal kar štiri dni, je prevzela somalijska milica Al Šebab. Kot so pojasnili, je šlo za maščevanje za kenijsko vojaško posredovanje v Somaliji.

Kmalu po napadu so se v medijih pojavila ugibanja, da je med napadalci tudi britanska državljanska Samantha Lewthwaite, znana pod vzdevkom »Bela vdova«. Nekaj dni po napadu je Interpol na zahtevo Kenije za njo izdal celo tiralico, a ne v povezavi z napadom. Na ugibanja o njeni vpletenosti se je znova odzvala tudi milica Al Šabab, ki je danes za tviterju objavila, da v napadu ni sodelovala nobena ženska. »Kenijska vlada še vedno tava v temi in vztraja pri brezupni ideji, da je napad vodila ženska,« so zapisali in dodali, da na »take misije nikoli ne pošiljajo sester«.