V Keniji tretjina mladoletnic žrtev prostitucije

Skoraj tretjina deklic z obalnih območjih Kenije je že bila žrtev otroške prostitucije, so danes sporočili iz Unicefa.

Objavljeno
19. december 2006 18.03
Nairobi - Skoraj tretjina deklic z obalnih območjih Kenije je že bila žrtev otroške prostitucije, so danes sporočili iz Sklada Združenih narodov za pomoč otrokom (Unicef). Kot ugotavljajo v poročilu, se je za denar ali darilo v Keniji že prodajalo okoli 10.000 do 15.000 deklet, s prostitucijo pa se vsakodnevno preživlja okoli 3000 mladoletnic, ki so zato tudi zapustile šolo. Več kot pol njihovih strank prihaja iz Evrope, predvsem iz Italije in Nemčije.

Predstavniki Unicef so po izdelavi študije kenijsko vlado pozvali, naj ostreje ukrepa v boju proti otroški prostituciji. "Turiste in Kenijce, ki zlorabljajo pravice otrok, morajo aretirati, jim soditi in jih kaznovati," je poudaril vodja Unicef v Keniji Heimo Laakkonen.

Kenijski podpredsednik Moody Awori je medtem rezultate poročila označil kot "pretresljivo realnost" in dodal, da se problem še stopnjuje. Poudaril je še, da morajo lastniki hotelov in predstavniki turistične industrije, ki bo letos predvidoma zaslužila okoli 780 milijonov dolarjev, poskrbeti za varstvo otrok.

V skladu s kenijsko zakonodajo je spolna zloraba otrok kaznivo dejanje, vendar pa rezultati poročila kažejo na široko sprejemanje prostitucije v državi. Okoli 75 odstotkov vprašanih je otroško prostitucijo označilo kot sprejemljivo prakso ali izjavilo, da jo podpirajo. Otroška prostitucija ljudem namreč prinaša veliko denarja, saj stranke za spolne usluge z deklicami, mlajšimi od 16 let, plačajo okoli 20 evrov, medtem ko kenijski delavec v povprečju zasluži okoli štiri evre dnevno.