V Kinšasi po večdnevnih spopadih zopet mir

Uporniški privrženci na predsedniških volitvah poraženega Jean-Pierra Bembe so zapustili prestolnico. Vojska DR Konga upornike poziva k predaji.

Objavljeno
24. marec 2007 14.24
Podpredsednik in nekdanji vodja upornikov Jean-Pierre Bemba je v prvem krogu predsedniških volitev dobil dobrih 20 odstotkov glasov
Kinšasa - General vojske DR Konga Sungilanga Kiempia je v petek za državno televizijo RTNC dejal, da je v Kinšasi znova vzpostavljen red in mir, saj so se čete na predsedniških volitvah poraženega Jean-Pierra Bembe umaknile iz prestolnice. To je potrdil tudi predstavnik misije Združenih narodov v DR Kongu (MONUC) Didier Rancher. Od četrtka je bilo v spopadih med vojsko predsednika DR Konga Josepha Kabile in pristaši Bembe sicer ubitih najmanj 60 ljudi.

General Kisempia je ob tem privržence Bembe pozval, naj se predajo na sedežu misije MONUC. "Če se ne bodo, jih bomo preganjali do konca", je poudaril.

Do stopnjevanja napetosti je prišlo, ko se je izvedelo, da nameravajo nekdanjemu podpredsedniku Bembi zmanjšati njegovo vojaško zaščito. Bemba namreč trdi, da 12-članska policijska straža, ki mu jo po novem določa predsedniški dekret, ne zadostuje.

V DR Kongo so julija lani potekale prve večstrankarske volitve po več kot 40 letih, ki pa jih je zaznamovalo nasilje. Na volitvah je sedanjemu predsedniku Josephu Kabili pripadlo 45 odstotkov glasov, nekdanjemu vodji upornikov Bembi 20 odstotkov, zaradi česar je oktobra sledil drugi krog, v katerem je slavil Kabila. Februarja letos so nato v DR Kongo dobili novo vlado, ki jo sestavljajo v glavnem podporniki Kabile.