V Kirgiziji po zaprtju volišč vodi socialdemokrat Atambajev

Leto in pol po strmoglavljenju Kurmanbeka Bakijeva so v Kirgiziji volili predsednika.

Objavljeno
30. oktober 2011 07.23
Posodobljeno
30. oktober 2011 07.28
Ma. Ja., Mo. Z., Delo.si
Ma. Ja., Mo. Z., Delo.si
Biškek - V Kirgiziji so se danes ob 14. uri po srednjeevropskem času zaprla volišča, na katerih je lahko dobre tri milijone volivcev oddalo glas za enega od 16 predsedniških kandidatov. Glasovanje je potekalo brez večjih incidentov, po preštetju dobre petine vseh glasovnic pa je v prepričljivem vodstvu proruski socialdemokrat Almazbek Atambajev, piše Slovenska tiskovna agencija.

Glasovanje je spremljalo 800 mednarodnih opazovalcev, ki so sicer opozorili na številne kršitve volilne zakonodaje, a so jih zaenkrat ocenili le kot manjše pomanjkljivosti. Podobno stališče so izrazile tudi kirgizistanske oblasti. Šlo naj bi predvsem za težave zaradi pomanjkljivih seznamov volilnih upravičencev, zaradi česar nekateri niso smeli glasovati, ter posamezne poskuse kupovanja glasov in ustrahovanja volivcev.

Kaotična organizacija

Vsi sicer niso takšnega mnenja, saj so nekateri predsedniški kandidati oblastem takoj po zaprtju volišč že očitali kaotično organizacijo in celo zahtevali razveljavitev celotnih volitev, še piše STA.

Še posebej oster je bil nekdanji predsednik parlamenta, nacionalist Adahan Madumarov. Kot je dejal, so bili danes priča doslej nevidenim kršitvam in kaosu. Za volilne pravice svojih privržencev se bo boril z vsemi razpoložljivimi pravnimi sredstvi, je zatrdil. Tuji opazovalci bodo končno oceno volitev predstavili v ponedeljek.