V Liberiji zmagala dosedanja predsednica in Nobelova nagrajenka

Ellen Johnson Sirleaf je po preštetju dobrih 86 odstotkov glasovnic prejela 90,8 odstotka glasov.

Objavljeno
10. november 2011 19.06
Posodobljeno
10. november 2011 19.19
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Monrovia - Protikandidat Winston Tubman iz opozicijskega Kongresa za demokratične spremembe (CDC), ki je pred drugim krogom volivce pozval k bojkotu volitev, je prejel vsega devet odstotkov glasov, poroča STA.

Tubman je le nekaj dni pred drugim krogom, ki je potekal 8. novembra, izrazil dvom, da bodo volitve potekale pošteno. Le nekaj ur pred današnjo objavo rezultatov drugega kroga volitev je tudi sporočil, da ne bo sprejel izidov volitev.

Opozicija v Liberiji je oblastem že po prvem krogu 11. oktobra očitala volilno prevaro in sicer, da je volilna komisija volitve namerno priredila v korist Johnson Sirleafove in njene stranke Enotnost.

Očitki in trditve opozicije o volilni prevari so sicer v državi, kjer osem let po koncu državljanske vojne za stabilnost še vedno v veliki meri skrbi 8000 pripadnikov mednarodnih mirovnih sil Unmil, povečali napetosti. Mednarodna skupnost je zato poziv Tubmana k bojkotu volitev ostro obsodila.

Na predvečer drugega kroga volitev so tudi izbruhnili nasilni spopadi med privrženci CDC in policijo, v katerih naj bi bili ubiti najmanj štirje ljudje.

Sirleafova, sicer prva predsednica kake afriške države, je po objavi izidov v Monrovii danes zagotovila, da ne izključuje sodelovanja s političnimi nasprotniki. Kaj jim bo ponudila, sicer še ni razkrila, saj se, kot je dejala, še ni posvetila oblikovanju vlade.

Končne izide naj bi objavili v petek. Volilna udeležba je bila tokrat okoli 37-odstotna, kar je precej manj od 71 odstotkov, kolikor jih je na volišča prišlo v prvem krogu, še poroča STA.