V Liberijo prispel prvi izključno ženski kontingent ZN

V Liberijo je dopotoval prvi ženski kontingent mirovnih sil ZN, ki ga sestavlja okoli 100 indijskih policistk. Svetovna organizacija je tokrat prvič na kako mirovno misijo poslala izključno žensko enoto.

Objavljeno
31. januar 2007 12.59
Monrovia - V Liberijo je dopotoval prvi ženski kontingent mirovnih sil ZN, ki ga sestavlja okoli 100 indijskih policistk, je včeraj v Monrovii sporočil predstavnik sicer 15.000-članskih mirovnih sil ZN v tej državi. Svetovna organizacija je tokrat prvič na kako mirovno misijo poslala izključno žensko enoto.

Misija bo trajala najmanj pol leta

Enota indijskih paravojaških policistk, ki so sicer že služile na najhujših žariščih v domovini, med drugim v Kašmirju, bo na misiji v Liberiji najmanj pol leta. Pomagala bo pri usposabljanju policije za boj proti kriminalu, izvajala pa bo tudi varnostne naloge med bližnjimi lokalnimi volitvami. 103 indijske policistke, vse prostovoljke, so v torek dopotovale v Monrovio. Vodi jih poveljnica Seema Dhundia.

Liberija je prestala eno najbolj nasilnih vojn v Afriki, ki je trajala 14 let, dokler ni takratni predsednik Charels Taylor leta 2003 odstopil in odšel v Nigerijo. Vojna je po ocenah ZN zahtevala 270.000 življenj. Država, ki so jo leta 1847 ustanovili za ameriške sužnje in ki jo od lani vodi prva demokratično izvoljena predsednica v Afriki Ellen Johnson Sirleaf, se še vedno bije s posledicami vojne.