V Madridu počastili spomin na žrtve terorističnih napadov

Španci so se danes, ob tretji obletnici terorističnih napadov v Madridu, spomnili žrtev najhujšega terorističnega napada v državi, ki je terjal 191 življenj.

Objavljeno
11. marec 2007 15.25
V Madridu počastili spomin na žrtve terorističnih napadov
Madrid - Španci so se danes, ob tretji obletnici terorističnih napadov v Madridu, spomnili žrtev najhujšega terorističnega napada v državi, ki je terjal 191 življenj. Na enem od prizorišč takratnega napada, železniški postaji Atocha, so ob tem v prisotnosti kralja Juana Carlosa in kraljice Sofije odkrili spomenik žrtvam ter jim posvetili tri minute tišine.

Spomin brez govorov

Na kratki žalni slovesnosti so se tiho poklonili spominu na žrtve, medtem ko govorov ni bilo. Kot poziv k miru je zazvenela le "Pesem ptic" skladatelja Pabla Casalsa, ki jo je odigral osamljeni čelist.
Na žrtve, za katerimi Španija žaluje še danes, bo poslej spominjala tudi nova, 11 metrov visoka steklena struktura nepravilne oblike, v katero so vtisnili žalna sporočila, ki so jih žalujoči na mestu tragedije pustili po napadih.

29 obtoženih se zagovarja pred sodiščem

Na železniški postaji Atocha v središču Madrida sta 11. marca 2004 zjutraj med prometno konico odjeknili prvi dve eksploziji, ena na vlaku, ki je stal na postaji, druga pa na vlaku na vhodu v postajo. Še dva napada sta se zgodila na postajah Santa Eugenia in El Pozo del Tio Raimundo v predmestju Madrida. Vse štiri eksplozije so odjeknile skoraj sočasno, v razmaku štirih ali petih minut. Terjale so 191 življenj, še okoli 2000 ljudi je bilo ranjenih.

Zaradi napadov se pred sodiščem v Madridu zagovarja 29 obtoženih, ki jih je za napad navdihnila teroristična mreža Al Kaida. Sedem jih je obtoženih umora in članstva v teroristični organizaciji, ostali pa sodelovanja in posredne odgovornosti za napade. Slednji so večinoma maroški islamisti, živeči v Španiji. Tožilstvo za sedem glavnih obtožencev zahteva po okoli 40.000 let zapora. Po španskem zakonu je sicer najvišja možna kazen za kriminalno dejanje 40 let zapora.