V Mehiki našteli že 97 žrtev neurij

V to bilanco ni vštetih 68 ljudi, pogrešanih po zemeljskem plazu, ki je v ponedeljek pokopal gorsko vasico La Pintada.

Objavljeno
20. september 2013 12.23
MEXICO-FLOODS
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Ciudad de Mexico − V Mehiki se še vedno spopadajo s posledicami tropskih neurij, Manuel in Ingrid, ki sta državo opustošila pretekli konec tedna. Po zadnjih informacijah je zaradi poplav in zemeljskih plazov umrlo 97 ljudi, v to bilanco pa ni vštetih 68 ljudi, pogrešanih po zemeljskem plazu, ki je v ponedeljek pokopal gorsko vasico La Pintada.

Vest o tragediji se je razširila šele dva dni pozneje, potem ko je po pisanju tiskovne agencije AFP eden od približno 400 preživelih vaščanov prek radia uspel obvestiti sosednjo vas. Do takrat so prebivalci našli že 15 trupel pogrešanih, pozneje pa reševalci, ki so na pomoč prispeli s helikopterji in peš, še dve. Iskanje ostalih se nadaljuje, delo pa otežuje voda, ki se še vedno zliva po pobočjih in povečuje nevarnost novih plazov.

»Reševanje se je začelo, a je zelo zahtevno. Ne bo enostavno in ne bo trajalo samo nekaj dni,« je dejal notranji minister Miguel Angel Osorio Chong, potem ko je obiskal vas.

Z odpravo posledic neurij pa se še vedno ukvarjajo tudi v drugih delih države, predvsem v zvezni državi Guerrero, ki sta jo neurji prizadeli najhuje. Obilne padavine so k evakuaciji prisilile okoli 50.000 ljudi, po vsej državi je poškodovanih okoli 35.000 domov, ceste, mostovi, železniške proge in električne napeljave.

Kot smo že poročali, je neurje poplavilo tudi polovico znanega letoviškega mesta Acapulco in ga odrezalo od drugih delov države. V mestu je obtičalo okoli 40.000 turistov, ki jih le počasi prevažajo v mehiško prestolnico − v zadnjih dneh so jih tako prepeljali le okoli 12.000.