V Mehiki rodila desetletna deklica

Kakšna je primerna starost za prvi spolni odnos?

Objavljeno
11. november 2011 13.56
Posodobljeno
11. november 2011 14.10
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Ciudad de Mexico − Konec oktobra je desetletna deklica v Mehiki po 31 tednih nosečnosti s carskim rezom rodila dečka, poroča New York Daily News. Prezgodaj rojeni deček, ki je ob rojstvu tehtal le kilogram in pol, trenutno v ženski bolnišnici v mestu Puebla okreva po pljučnici. Mlada mati, ki se je po posegu vrnila domov, otroka obišče vsak dan in ga nahrani.

Urad generalnega tožilca iz zvezne države Puebla zdaj preiskuje, kdo je oče otroka in ali so deklico posilili. Mehiški zakon mladim ženskam sicer ne dovoljuje splava, razen če ne dokažejo, da so bile žrtve spolne zlorabe. Če jim tega ne uspe dokazati in splav kljub temu opravijo, jim v zvezni državi Puebla grozi globa ali zapona kazen.

To pa še zdaleč ni prvi primer tako mlade mamice v Mehiki. Avgusta lani je namreč rodila 11-letna deklica, ki ji lokalne pravosodne oblasti v četrtem mesecu nosečnosti niso dovolile opraviti splava. Deklico je pri desetih letih starosti sicer večkrat posilil očim, a lokalni zakoni ne dovoljujejo splava po tretjem mesecu nosečnosti.

Minimalna starost za sporazumen spolni odnos v večini mehiških zveznih držav je sicer 12 let. Tako nizka je le še v Angoli.

Precej nizko minimalna starost za sporazumen spolni odnos imajo tudi v Argentini, Španiji, Burkini Faso, na Japonskem in v Južni Koreji − 13 let.

S 14 leti spolne odnose med drugim dovoljujejo v Čilu, Braziliji, Kolumbiji, Ekvadorju, Paragvaju, Albaniji, Avstriji, BiH, Hrvaški, Bolgariji, Estoniji, Nemčiji, na Madžarskem, v Italiji, Liechtensteinu, Črni gori, na Portugalskem, v Srbiji, Bangladešu, Burmi, na Kitajskem, v Bocvani, Čadu in Malaviju. V Sloveniji je minimalna starost za sporazumen spolni odnos 15 let.