V Mehiki ubili ameriškega carinika

V Mehiki so v torek neznanci napadli vozilo, v katerem sta bila dva ameriška carinika. Enega so ubili in drugega ranili. Za zdaj še ni jasno, ali so agenta napadli zato, ker sta ameriška uslužbenca.

Objavljeno
16. februar 2011 11.25
Mo. B., delo.si
Mo. B., delo.si
Washington - »Vsak napad na katerega koli uslužbenca Združenih držav Amerike je napad na vse tiste, ki služijo domovini in izpostavljajo svoja življenja za našo varnost,« je povedala Janet Napolitano. Povedala je še, da ameriške oblasti v sodelovanju z mehiškimi že preiskujejo dogodek.

Do današnjega napada je prišlo v luči zadnjega ameriškega poročila o varnosti na meji z Mehiko, ki so jo ocenili kot slabo. Preiskovalni odbor kongresa je namreč zapisal, da zaradi pomanjkanja carinikov preko meje še vedno pretihotapijo veliko orožja in prepovedanih drog, hkrati pa mejo z ZDA prečka mnogo nezakonitih priseljencev. Bela hiša je za varovanje 600 kilometrov dolge meje lani namenila tri milijarde dolarjev.

Ameriška carinika so napadli na poti med mestoma Ciudad de Mexico in Monterrey. Zaenkrat še ni jasno, kakšen je bil povod za napad, so pa sicer napadi na uradne osebe ameriške vlade v državi, kjer je bilo v zadnjih štirih letih ubitih 34.600 ljudi, zelo redki. Zadnji bolj odmeven primer je bila ugrabitev uslužbenca urada za droge (DEA), ki so ga kasneje tudi ubili. Zaradi umora so se leta 1985 odnosi med sosednjima državama zaostrili.