V Miamiju umrl organizator vloma v Watergate

V Miamiju je včeraj za pljučnico umrl 88-letni E. Howard Hunt, organizator ponesrečenega vloma v sedež demokratske stranke v kompleksu Watergate v Washingtonu leta 1972.

Objavljeno
24. januar 2007 08.41
Miami - V Miamiju je včeraj za pljučnico umrl 88-letni E. Howard Hunt, organizator ponesrečenega vloma v sedež demokratske stranke v kompleksu Watergate v Washingtonu leta 1972. Hunta so aretirali kmalu za petimi vlomilci, ki jih je najel v imenu republikanskega predsednika Richarda Nixona, vendar pa predsednika uvodoma ni izdal.

V času predsedniške kampanje leta 1972 je paranoični Nixon naročil vdor na sedež demokratske stranke, kjer naj bi bili dokazi, da je kubanski predsednik Fidel Castro pomagal financirati kampanjo demokratskega kandidata Georgea McGoverna. Hunt je to povedal za CNN leta 1992.

Izsiljeval Belo hišo

Peterico vlomilcev so ujeli, nekaj mesecev kasneje pa je šel za zapahe tudi Hunt, ki je leta 1973 priznal krivdo in odsedel v zaporu skupaj 33 mesecev. Vmes je izsiljeval Nixonovo Belo hišo za denar v zameno za molk. Škandal Watergate se je odvijal naprej in Nixon je leta 1974 odstopil s položaja.

Hunt je bil zelo pisana osebnost in dolgoletni uslužbenec CIA, ki je sodeloval v nekaterih najbolj zloglasnih akcijah ameriške vohunske organizacije v tujini. Leta 1954 je organiziral državni udar v Gvatemali za strmoglavljenje predsednika Jacoba Arbenza, sodeloval pa je tudi pri organizaciji ponesrečene invazije na Kubo v Prašičjem zalivu leta 1961, ko so sile Castra potolkle oborožene pripadnike kubanske emigracije, ki jih je izurila in opremila CIA. Med drugim so ga tudi obtoževali, da je bil vpleten v organizacijo umora predsednika ZDA Johna F. Kennedyja leta 1963.