V Mjanmar pripotovala ameriška diplomata

V Mjanmar sta pripotovala pomočnik državne sekretarke za vzhodno Azijo in Pacifik Kurt Campbell in njegov namestnik Scot Marciel, ki se bosta sestala s predstavniki režima in opozicijsko voditeljico Aung San Si Kji.

Objavljeno
03. november 2009 10.23
Ma. J.
Ma. J.
Yangon - V Mjanmar sta danes pripotovala predstavnika ameriške administracije, ki se bosta sestala s predstavniki režima, pa tudi z opozicijsko voditeljico Aung San Si Kji. Gre za zadnjo v vrsti potez ameriškega predsednika Baracka Obame, ki želi vzpostaviti stik z mjanmarskim vojaškim režimom.

Pomočnik državne sekretarke Hillary Clinton za vzhodno Azijo in Pacifik Kurt Campbell in njegov namestnik Scot Marciel se bosta najprej sestala s predsednikom vlade Theinom Seinom, kasneje pa še z Nobelovo nagrajenko Aung San Su Kji.

Ta je sicer v zadnjih dveh desetletjih 14 let preživela zaprta, večinoma sicer v hišnem zaporu. Mjanmarsko sodišče jo je avgusta obsodilo na novih 18 mesecev kazni, kar je v mednarodni skupnosti sprožilo številne kritike, predvsem zato, ker obsodba pomeni, da Su Kjijeva ne bo mogla sodelovati na volitvah, napovedanih za prihodnje leto.