V Mogadišu dosegli premirje

Po štiridnevnih spopadih v somalijski prestolnici Mogadiš predstavniki tamkajšnjih plemen in vladnih sil, ki jih podpirajo etiopski vojaki, v nedeljo sklenili premirje in prekinili nasilje.

Objavljeno
02. april 2007 16.52
Mogadiš - Po štiridnevnih spopadih v somalijski prestolnici Mogadiš so predstavniki tamkajšnjih plemen in vladnih sil, ki jih podpirajo etiopski vojaki, v nedeljo sklenili premirje. Tako so prekinili večdnevno nasilje, ki je izbruhnilo po akciji somalijskih vladnih sil in etiopskih vojakov proti islamskim upornikom in oboroženim pripadnikom plemen. Iz Baidoe je medtem v Mogadiš prišlo več sto etiopskih vojakov.

Etiopske vojaške okrepitve so v Mogadiš prispele iz mesta Baidoa, kjer se nahaja sedež somalijske prehodne vlade. Etiopski vojaki so nameščeni v soseski Ali Kamin, kjer so v minulih dneh potekali najhujši spopadi.

Februarja in marca Mogadiš zapustilo okoli 96.000 ljudi

Število smrtnih žrtev sicer ni znano, po podatkih Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) pa je v najhujših spopadih v Mogadišu v zadnjih 15 letih umrlo več deset civilistov. V uradu visokega komisarja ZN za begunce (Unhcr) medtem ocenjujejo, da je meseca marca Mogadiš zapustilo 56.000 ljudi, od tega večina njih (46.000) le v času od 21. marca dalje. Februarja in marca pa je domove zapustilo okoli 96.000 ljudi.

Bo Afriški uniji uspelo nadzorovati prekinitev ognja?

Ob sklenitvi premirja med vladnimi silami in plemenskimi starešinami v nedeljo so slednji pozvali Afriško unijo, naj nadzoruje prekinitev ognja, čeprav Uniji do sedaj ni uspelo preprečiti spopadov. V soboto je umrl vojak iz Ugande, medtem ko je bilo pet drugih ranjenih. Afriška unija naj bi v Somaliji sicer po načrtih namestila okoli 8000 vojakov, ki naj bi nadomestili etiopske vojake, ki so se v podporo somalijski vladi v boju zoper islamske upornike v operacije vključili konec leta 2006, vendar je Uniji doslej uspelo zagotoviti le 1500 vojakov, ki so v državo prispeli v začetku meseca. Sicer pa naj bi se iz mirovne misije AU v prihodnosti razvila mirovna operacija ZN za dolgoročno ureditev razmer v državi, ki je brez delujoče vlade vse od leta 1991.