V Mogadišu izbruhnili spopadi

V prestolnici Somalije so ponovno izbrunili spopadi med oboroženimi uporniki in vladnimi enotami, ki jih podpira etiopska vojska.

Objavljeno
21. marec 2007 14.34
Pripadnik somalijskih vladnih enot.
Mogadiš – V prestolnici Somalije so izbruhnili hudi spopadi med vladnimi silami, ki jim pomaga etiopska vojska in uporniki. Po poročanju BBC je v spopadih, najhujših po lanskemu padcu islamistov, življenje izgubilo najmanj sedem ljudi. Jezna množica pa naj bi po ulicah vlekla trupla vojakov. Uporniki naj bi bili po mnenju začasne somalske vlade iz vrst Zveze islamskih sodišč.

V Mogadiš je ta mesec prispelo okoli 1200 vojakov enot Afriške unije, ki naj bi v mestu skrbeli za mir. Nadomestili naj bi enote etiopske vojske, ki so v Mogadišu prisotne od decembra lani in so na vojsko AU prenesle že večino pristojnosti.

Napadi prihajajo v trenutku, ko oblasti v Mogadišu načrtujejo sklic konference o narodni spravi v začetku aprila. Spopadi bi konferenco lahko ogrozili.

Decembra lani so med somalijskimi vladnimi silami in pripadniki Zveze islamskih sodišč izbruhnili siloviti spopadi. Vanje se je vmešala Etiopija, in sicer so etiopski vojaki vladnim silam pomagali prevzeti nadzor nad vsemi območji na jugu in v osrednjem delu Somalije, ki so bila pred tem pod nadzorom UIC.

Prehodna vlada, ki uživa tudi podporo Združenih narodov, je do takrat nadzorovala le mesto Baidoa. Vlado so sicer v Somaliji oblikovali šele pred tremi leti, potem ko je po strmoglavljenju diktatorja Mohameda Siada Barreja leta 1991 v državi zavladalo brezvladje.