V Mogadišu najhujši spopadi v zadnjih 15 letih

Mednarodni odbor Rdečega križa je sporočil, da je bilo v zadnjih 24 urah v spopadih v somalijski prestolnici Mogadiš ranjenih več kot 229 ljudi.

Objavljeno
30. marec 2007 20.53
Mogadiš - Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) je danes sporočil, da je bilo v zadnjih 24 urah v spopadih v somalijski prestolnici Mogadiš ranjenih več kot 229 ljudi. Kot je poudaril, gre za najhujše spopade v Mogadišu v zadnjih 15 letih. ICRC je ob tem v izjavi obžaloval veliko število civilnih žrtev in pozval vpletene strani k spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava in izogibanju nepotrebnim civilnim žrtvam.

ZN za zaščito človekvih pravic

Prav tako je h končanju nasilja oziroma spoštovanju človekovih pravic danes pozval neodvisni strokovnjak ZN za človekove pravice v Somaliji Ganim Alnajar. "V luči silovitih spopadov, ki so znova izbruhnili v Mogadišu, sem zelo zaskrbljen za civilno prebivalstvo," je dejal Alnajar in poudaril, "da je zaščita človekovih pravic civilistov dolžnost vseh vpletenih v spopad".

Odkar so v četrtek etiopske in somalijske vladne sile sprožile ofenzivo proti islamskim upornikom na jugu Mogadiša je umrlo že najmanj 38 ljudi. Med žrtvami sta tudi dva etiopska vojaka, ki sta umrla med spopadi, ko so islamski uporniki danes sestrelili njun helikopter.

Strmoglavljeni helikopter

Helikopter tipa Mi-24, ki ga je zadel protiletalski izstrelek, je strmoglavil na letališče v Mogadišu, le 500 metrov stran od oporišča mirovnih enot Afriške unije iz Ugande, je povedal predstavnik mirovnih enot, stotnik Paddy Ankunda. "Videli smo, kako se je helikopter zrušil na tla in zagorel. Vse kar smo lahko storili je, da smo izvlekli trupli," je dejal in poudaril, da se v spopade ne mislijo vmešavati, saj za to nimajo pooblastil.

AU dolsej razmestil okoli 1500 vojakov

AU naj bi v Somaliji po načrtih razmestil okoli 8000 vojakov, vendar pa ji je doslej uspelo zagotoviti le 1500 vojakov, ki so v državo prispeli v začetku meseca. Iz mirovne misije AU naj bi se v prihodnosti razvila mirovna operacija ZN za dolgoročno ureditev razmer v državi, ki je brez delujoče vlade vse od leta 1991.