V Mogadišu ubili dva člana organizacije Zdravniki brez meja

Belgijca in Indonezijca je ustrelil nekdanji zaposleni pri mednarodni organizaciji Zdravniki brez meja.

Objavljeno
30. december 2011 12.00
Posodobljeno
30. december 2011 12.10
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Mogadiš - Iz organizacije Zdravniki brez meja so sporočili, da natančne okoliščine strelskega napada še niso znanje. Priče pa so povedale, da je na 53-letnega belgijskega kriznega koordinatorja Phillipa Haveta in 44-letnega indonezijskega zdravnika Andriasa Karela Keiluhuja streljal nekdanji zaposleni pri organizaciji.

 Iz organizacije so sporočili, da bodo nekaj svojih zaposlenih iz varnostnih razlogov premestili iz prostorov v Mogadišu, a nameravajo s svojim delom v Somaliji nadaljevati. So namreč ena redkih človekoljubnih organizacij, ki v nemirni državi neprekinjeno deluje že od leta 1991.

Novembra letos je islamistična milica Al Šabab iz območji, ki jih nadzoruje, pregnala 16 humanitarnih organizacij, med njimi tudi Unicef in Svetovno zdravstveno organizacijo. Državo, kjer zadnji desetletji divja državljanska vojna, je prizadela še najhujša suša v zadnjih 60 letih. Število lačnih in revnih tako z dneva v dan narašča.

Včerajšnji napad je bil sicer zadnji v vrsti napadov na humanitarne delavce na območju Afriškega roga. Sredi oktobra je oboroženi napadalec v Keniji blizu meje s Somalijo ugrabil dva španska člana organizacije Zdravniki brez meja. Pretekli teden je napadalec ubil tri somalijske humanitarne delavce pri Svetovnem programu Združenih narodov za hrano.