V Mogadišu vladne sile ubile dečka

V somalijskem Mogadišu so potekali protesti proti prisotnosti etiopske vojske, ki se jih je udeležilo več sto ljudi. Vladne in etiopske sile so streljale na protestnike in ubile 13-letnega dećka.

Objavljeno
06. januar 2007 18.21
Ranjenka po protestih v bolnišnici v Mogadišu
Mogadiš - V glavnem somalijskem mestu Mogadišu, ki so ga vladne sile ob pomoči etiopske vojske konec decembra iztrgale iz rok sil Zveze islamskih sodišč (UIC), so danes potekali protesti proti prisotnosti etiopske vojske, ki se jih je udeležilo več sto ljudi. Vladne in etiopske sile naj bi ob tem v samoobrambi streljale na množico ter ubile 13-letnega dečka.

Policija je potrdila, da je v Mogadišu prišlo do incidenta, ko so ljudje na vojake metali kamenje, zato so ti v samoobrambi streljali. Pri tem je bila ubita ena oseba. Ali so bile vpletene tudi etiopske sile, policija ni pojasnila. Današnji protesti v Mogadišu so bili sicer že tretji, odkar so somalijske vladne in etiopske sile 28. decembra prispele v prestolnico.

Prehodna vlada premiera Alija Gedija je sprva načrtovala razorožitev vseh prebivalcev Mogadiša, a se je temu načrtu odpovedala zaradi svaril, da bi prisilno razoroževanje lahko pripeljalo do novih nemirov. Vlada je sicer najprej ponudila amnestijo za prostovoljno oddano orožje. Ta se je iztekla v četrtek, nato pa naj bi preostale milice prisilno razorožili. Vendar je načrt naletel na neodobravanje tako znotraj Somalije kot pri tujih opazovalcih. Razorožitev so zato odložili za nedoločen čas.