V Moskvi o prihodnjem partnerstvu in Kosovu

Trojka EU bo v Moskvi z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom razpravljala o prihodnjem sporazumu o partnerstvu in sodelovanju med EU in Rusijo.

Objavljeno
05. februar 2007 09.01
Sergej Lavrov
Bruselj - Trojka EU bo danes v Moskvi z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom razpravljala o prihodnjem sporazumu o partnerstvu in sodelovanju med EU in Rusijo, predvsem o energetskih odnosih in zapletu s poljskim mesom. Na dnevnem redu pa je tudi predlog za opredelitev statusa Kosova, ki ga je minuli teden predstavil odposlanec ZN Martti Ahtisaari.

Mednarodne energetske listine Rusija noče ratificirati

EU želi v novi sporazum, zasnovan na sodelovanju v gospodarstvu, zunanji in varnostni politiki ter izobraževanju in kulturi, vključiti tudi energetiko v skladu z načeli mednarodne energetske listine, ki je Rusija noče ratificirati.

Druga ovira za novi sporazum je ruski embargo na uvoz poljskega mesa. V Bruslju "pričakujejo", da se bodo ruski izvedenci na terenu kmalu prepričali, da je trgovinska zapora nepotrebna.

Kosovsko vprašanje za Rusijo bistveno

Poudarek bo tudi na Kosovu. Kosovsko vprašanje je za Rusijo bistveno, saj lahko pomeni presedan za zamrznjene konflikte na ozemlju nekdanje Sovjetske zveze.

V trojki so predstavnik predsedujoče uniji, nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier, komisarka za zunanje odnose Benita Ferrero-Waldner ter visoki predstavnik unije za zunanjo in varnostno politiko Javier Solana.