V Nairobiju začetek Svetovnega socialnega foruma

V kenijski prestolnici se je začelo odvijati sedmo srečanje svetovnega socialnega foruma gibanj za drugačno globalizacijo, ki nasprotujejo ustvarjanju globalne revščine z neoliberalnim modelom razvoja.

Objavljeno
20. januar 2007 12.28
Južnoafriški nadškof in aktivist proti politiki apartheida na tiskovni konferenci letošnjega Svetovneg asocialnega foruma v Nairobiju
Nairobi - V kenijski prestolnici Nairobi se je danes začel 7. svetovni socialni forum (WSF), letno srečanje gibanj za drugačno globalizacijo.

Letno srečanje predstavnikov civilnodružbenih gibanj je nastalo kot odgovor letnemu srečanju gospodarskih elit na svetovnem ekonomskem forumu v švicarskem Davosu. V Nairobiju se je zbralo več tisoč udeležencev, protestnikov proti globalnim politikam, ki kot pravijo "najbolj škodijo revnim".

Najbolj pereča vprašanja

Na forumu, ki bo tokrat prvič v celoti potekal v Afriki, bodo v ospredju prav vprašanja s katerimi se srečuje najrevnejša celina, med drugim boj proti aidsu, vračanje dolgov, reševanje konfliktov in migracije.

Okoli 5000 aktivistov z vsega sveta se je že podalo na pohod iz Kibere, enega najrevnejših barakarskih naselij ne le v Keniji, ampak v vsej Afriki, proti parku Uhuru v središču Nairobija. Pohod je odprl eden od organizatorjev, ki je poudaril, da so se v Keniji zbrali predvsem zaradi boja proti revščini.

Patricia Murray, predstavnica irske okoljevarstvene organizacije, je medtem poudarila, da bo forum v Nairobiju pomagal pritegniti svetovno pozornost na afriške probleme in Afričanom omogočil, da izrazijo svoje mnenje. "Afrika je lep primer izkoriščanja ljudi in kršenja človekovih in socialnih pravic," je še dodala Murrayjeva. S tem se je strinjala tudi Anne Nyawira iz Južnoafriške republike, ki je dodala, da je forum ednini način, da svet prisluhne Afriki, ki jo ponavadi ignorira.

Foruma, ki bo potekal do četrtka, se bodo tako kot vsa leta doslej udeležili številni ugledni gosti. Organizatorji med drugim pričakujejo zambijskega premiera Kennetha Kaundo, Nobelovo nagrajenko za mir Wangari Maathai, nekdanjo visoko komisarko ZN za človekove pravice Mary Robinson , Nobelovega nagrajenca za mir Desmonda Tutuja in nekdanjo soprogo Nelsona Mandele Winnie. V Nairobiju bosta tudi francoski borec za pravice kmetov Jose Bove ter nekdanja malijska ministrica za kulturo in politična aktivistka Aminata Traore.