V napadu ubitih pet vojakov Afriške unije

V zahodnosudanski pokrajini Darfur so oboroženi moški ubili pet pripadnikov mirovnih sil Afriške unije, ki so nadzorovali tamkajšnje nahajališče vode na meji s Čadom.

Objavljeno
02. april 2007 18.32
Enote Afriške unije v Darfurju - bolj kot ne nemočne
Kartum - V zahodnosudanski pokrajini Darfur so neznani oboroženi moški ubili pet pripadnikov mirovnih sil Afriške unije, ki so nadzorovali tamkajšnje nahajališče vode na meji s Čadom, je danes sporočil predstavnik AU Noureddine Mezni. Po besedah Meznija, ki ni povedal, katera od številnih oboroženih skupin je napadla mirovne sile, so napadalci s prizorišča dogajanja zbežali, potem ko so pripadniki AU ustrelili tri od napadalcev. Omenjeni napad je sicer zahteval največje število smrtnih žrtev med 7000 vojaki AU od namestitve njihovih sil v Darfurju leta 2004.

Do napada je prišlo po obnovitvi nasilja v Darfurju, kjer so neznani napadalci že v nedeljo obstreljevali tudi helikopter mirovnih sil AU, ki je bil namenjen v Al Fašer. Omenjeni napad še neznanih storilcev sicer ni zahteval smrtnih žrtev.

Sudanski predsednik še zavrača namestitev skupne misije AU in ZN v Darfurju

Po podatkih Meznija je od namestitve mirovnih sil AU v pokrajini Darfur doslej umrlo 15 afriških vojakov. Sudanski predsednik Omar al Bašir medtem še vedno zavrača namestitev skupne, 20.000-članske misije AU in Združenih narodov v Darfurju. Premajhna in slabo opremljena misija AU, ki šteje okoli 7000 pripadnikov, ni sposobna zajeziti nasilja v omenjeni regiji, kjer je bilo v slabih štirih letih spopadov med provladno arabsko milico džandžavid in etničnimi afriškimi uporniki ubitih okoli 200.000 ljudi.

Do današnjega napada je sicer prišlo tudi dan po tem, ko so neznanci v napadu na arabsko pleme Torjam ubili najmanj 62 ljudi. Pripadniki plemena za napad obtožujejo milico džandžavid, lokalni uradniki pa domnevajo, da je napad zagrešilo sosednje pleme Rzigat Aballa.