V nasilju v Belfastu ranjenih skoraj 50 policistov

Tako protestanti kot katoliki so policiste obmetavali z opekami in molotovkami. Štiri so morali prepeljati v bolnišnico.

Objavljeno
03. september 2012 14.55
Britain Northern Ireland Rioting
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Belfast − Na Severnem Irskem je včeraj znova izbruhnilo versko nasilje, potem ko je skupina protestantov napadla shod katolikov. Tako eni kot drugi so nato napadli policiste, ki so jih poskušali razgnati − obmetavali so jih z opekami in molotovkami. V nemirih je bilo ranjenih najmanj 47 policistov, štiri od njih so morali prepeljati v bolnišnico.

Nasilje je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP že obsodil višji policijski inšpektor George Clarke. Kot je povedal, vsaka ura neredov na Severnem Irskem ogroža življenja, hkrati pa zmanjšuje zaupanje v skupnost in odvzema velike količine sredstev, ki bi jih lahko porabili za šole ali bolnišnice. »Nasilje ne more biti rešitev,« je dejal.

V več desetletjih verskih nemirov med katoliškim prebivalstvom in protestanti na Severnem Irskem je umrlo okoli 3500 ljudi. Nemiri so se v veliki meri zaključili z mirovnimi sporazumom, ki je bil sklenjen leta 1998, a vsake toliko časa še vedno odjeknejo eksplozije in izbruhnejo neredi, dodaja AFP.