V nasilju v Iraku najmanj 40 mrtvih

Osrednji del Iraka je pretresel val bombnih eksplozij, za večino napadov pa naj bi stali sunitski uporniki. Med mrtvimi sta tudi ameriška marinca.

Objavljeno
19. februar 2007 20.41
Žalovanje za umrlimi je v iraku del vsakdanjika
Bagdad - Osrednji del Iraka je danes pretresel val bombnih eksplozij, ki je zahteval najmanj 40 smrtnih žrtev. Za večino napadov naj bi stali sunitski uporniki, njihov cilj pa naj bi bil spraviti v zadrego ameriške in iraške poveljnike, ki v skladu svojim načrtom za zajezitev nasilja v Bagdadu nameščajo na tisoče dodatnih vojakov.

Največ žrtev je zahteval napad z granatami na šiitsko četrt na južnem obrobju Bagdada, kjer je bilo ubitih enajst ljudi, večinoma žensk in otrok, ranjenih je bilo 14. V eksploziji avtomobila bombe v Bagdadu je bilo ubitih 12 oseb, med njimi pet policistov, eksplozija bombe na avtobusu v pretežno šiitski četrti Karada pa je terjala življenje petih ljudi. Izstrelek iz minometa je bil usoden za dve osebi blizu Ramadija, mesta zahodno od Bagdada.

Ameriška vojska je medtem sporočila, da sta bila v napadu v kraju Tarmija severno od Bagdada ubita dva ameriška vojaka, 17 je bilo ranjenih. V Iraku je od začetka ameriške invazije marca 2003 po podatkih Pentagona umrlo že 3133 ameriških vojakov.