V nasilju v Iraku ubitih najmanj 30 ljudi

V novem medverskem nasilju v Iraku je bilo danes ubitih najmanj 30 ljudi, še več pa je ranjenih.

Objavljeno
13. december 2006 14.58
Bagdad - V novem medverskem nasilju v Iraku je bilo danes ubitih najmanj 30 ljudi, še več pa je ranjenih. V samo nekaj urah so v državi odjeknile tri eksplozije avtomobilov bomb. Po torkovem napadu, v katerem je bilo ubitih 70 Iračanov, se nasilje tako pred načrtovano konferenco narodne sprave, ki jo je za soboto sklical iraški premier Nuri al Maliki, vse bolj stopnjuje.

Prvi avtomobil bomba je davi razneslo na polni tržnici v šiitskem delu vzhodnega Bagdada. Pri tem je bilo ubitih najmanj 10 ljudi, še 26 pa jih je bilo ranjenih. V eksplozijah še dveh avtomobilov bomb, ki ju je prav tako razneslo v šiitskih četrtih Bagdada, pa je bilo ubitih še pet ljudi, preko deset pa je bilo ranjenih. V torek je bilo sicer v napadu dveh samomorilskih napadalcev v avtomobilih bombah ubitih 70 ljudi, večinoma šiitskih delavcev, več kot 200 pa je bilo ranjenih.

Do krepitve nasilja je prišlo vsega tri dni pred načrtovano konferenco za narodno spravo, ki naj bi končno zajezila sektaške spopade v državi. Po napovedih naj bi se na konferenci v soboto sestali voditelji vseh pomembnejših političnih strank in frakcij, al Maliki in njegova vlada pa upajo, da bo do pomiritve sporov med rivalskimi skupinami prišlo na ta način, ne pa z nasiljem. Al Maliki sicer vse bolj izgublja tla pod nogami in je tudi pod vse večjim pritiskom znotraj vladajoče šiitske koalicije, ker mu ni uspelo zajeziti nasilja v državi.

Vse bolj tudi grozi, da bo medversko nasilje v Iraku preraslo v regijski konflikt. Kot je v današnji izdaji poročal New York Times, naj bi Savdska Arabija po umiku Američanov iz Iraka podprla tamkajšnje sunite, če se bo nasilje nadaljevalo. Na to naj bi savdski kralj Abdulah opozoril ameriškega podpredsednika Dicka Cheneya med njegovim obiskom v Rijadu dva tedna nazaj, je poročal New York Times. Strahove Savdske Arabije naj bi krepili predvsem namigi, da šiitski Iran podpira šiite v Iraku v boju proti sunitski manjšini v državi.