V Nato brez referenduma

Predsednik hrvaškega parlamenta Vladimir Šeks je izjavil, da državljani Hrvaške o vstopu v zvezo Nato ne bodo odločali na referendumu.

Objavljeno
21. marec 2007 11.39
Vladimir Šeks
Zagreb - Predsednik hrvaškega parlamenta Vladimir Šeks je v torek zvečer za hrvaško televizijo Nova TV izjavil, da o vstopu Hrvaške v zvezo Nato ne bo referenduma. "Premier, predsednik in tudi večina ustavnopravnih strokovnjakov meni, da ni nobene potrebe za referendum," je dejal predsednik sabora. Zagreb se sicer nadeja, da bo Hrvaška v zvezo Nato povabljena v letu 2008, vendar pa se doma sooča s precej majhno podporo javnosti tej odločitvi.

Šeks je še dejal, da nove javnomnenjske raziskave kažejo občuten porast podpore vključitvi Hrvaške v Nato. Izrazil je tudi prepričanje, da bo Hrvaška v zvezo vstopila prej kot pa v Evropsko unijo.

Šibka podpora javnosti za vstop v Nato

Hrvaška je na novembrskem vrhu zveze Nato v Rigi skupaj z Makedonijo in Albanijo dobila obljubo, da bo ob izpolnitvi pogojev za članstvo v zavezništvo povabljena na prihodnjem vrhu Nata leta 2008. Vendar pa so voditelji Nata poudarili tudi, da mora Hrvaška storiti več za povečanje javne podpore vstopu v zvezo. Novembrska javnomnenjska raziskava agencije Puls je celo pokazala, da je bilo 57 odstotkov hrvaških državljanov proti vstopu Hrvaške v zvezo, medtem ko jih je bilo 29,5 odstotka za.

Polemike o razpisu referenduma na Hrvaškem o vstopu v zvezo Nato so se sicer razvile že takoj po vrhu zavezništva v Rigi. Vendar pa se večina hrvaških politikov in pravnih strokovnjakov strinja, da po ustavi vlada ni obvezana razpisati referenduma. Ustava namreč določa obvezen razpis referenduma samo v primeru vstopa Hrvaške v novo državno skupnost, kar pa Nato ni.