V Nemčiji dosegli dogovor o koalicijski pogodbi

Strankarska vodstva CDU, CSU in FDP so med drugim dosegla dogovor o znižanju davkov od 2011 v višini 24 milijard evrov in uvedbo stopenjske tarife za davek od dohodka.

Objavljeno
24. oktober 2009 11.26
Ba.P./STA
Ba.P./STA
Berlin - Nemški krščanski demokrati (CDU/CSU) in liberalci (FDP) so v zgodnjih jutranjih urah danes dosegli dokončen dogovor o koalicijski pogodbi prihodnje nemške vlade. Strankarska vodstva CDU, CSU in FDP so med drugim dosegla dogovor o znižanju davkov od 2011 v višini 24 milijard evrov in uvedbo stopenjske tarife za davek od dohodka. Stranke so med drugim dosegle dogovor, da bo bodoča nemška črno-rumena koalicija leta 2013 uvedla otroški dodatek v višini 150 evrov mesečno, ki naj bi ga dobili starši otrok, mlajših od treh let, ki ne bodo vključeni v državne vrtce. Koalicijski dogovor med drugim predvideva tudi skrajšanje obveznega vojaškega služenja s 1. januarjem 2011 na šest mesecev. To bo sedaj najkrajše obvezno vojaške služenje v Nemčiji, temu pa bodo tudi prilagodili civilno služenje vojske.

"Pogajanja so končana, koalicija stoji," je po koncu pogajanj sporočil finančni strokovnjak liberalcev Hermann Otto Solms.

Predsedniki strank, Angela Merkel (CDU), Horst Seehofer (CSU) in Guido Westerwelle (FDP) naj bi še danes na novinarski konferenci v Berlinu predstavili rezultate koalicijskih pogajanj. V nedeljo in ponedeljek pa bodo izredni kongresi vseh treh strank, v skladu s pričakovanji pa naj bi koalicijsko pogodbo podpisali v ponedeljek zvečer. Ponovna izvolitev Angele Merkel na položaj nemške kanclerke in zaprisega novo nemške vlade sta načrtovana za sredo.

Predsednik CSU in bavarski ministrski predsednik Seehofer je bil po koncu pogajanj po poročanju dpa v celoti zadovoljen. "Ustreza. Ničesar ni, da bi lahko zardeval," je dejal. Prihodnji minister za promet Peter Ramsauer (CSU) je dejal, da gre za "zelo dober dan". Generalni sekretar CDU Ronald Pofalla pa je po pogajanjih dejal: "Koalicija sredine stoji." Generalni sekretar FDP Dirk Niebel je poudaril, da bo cilj bodoče koalicije premostiti krizo: "Pripravili smo start v naslednje desetletje.", generalni sekretar CSU Alexander Dobrindt pa je dejal: "Skupaj lahko Nemčiji ponudimo dobro vlado."

Tudi dogovor o celoviti zdravstveni reformi

Že v petek so po treh tednih koalicijskih pogajanj dosegli dogovor o sestavi nove vlade, pri tem pa so bila nekatera imena za javnost presenečenje. Dosežen je bil tudi dogovor o celoviti zdravstveni reformi, ki od leta 2011 predvideva večje davčne ugodnosti. Med drugim naj bi razbremenili otroke in družine.

V novi nemški vladi bo dosedanji notranji minister Wolfgang Schäuble (CDU) prevzel še pomembnejši resor, postal naj bi novi nemški finančni minister. Dosedanji minister za gospodarstvo Karl-Theodor zu Guttenberg iz vrst CSU pa naj bi prevzel vajeti obrambnega ministrstva. Položaj vicekanclerja in zunanjega ministra naj bi v skladu s pričakovanji prevzel vodja liberalcev Guido Westerwelle.

Osem ministrskih mest, vključno s kanclerskim položajem, bo v novi vladi imel CDU, pet FDP, tri pa CSU. Dosedanji nemški minister za obrambo Franz Josef Jung (CDU) naj bi bi bil poslej pristojen za delo in socialo. Na čelo notranjega ministrstva naj bi stopil dosedanji vodja kabineta nemške kanclerke Thomas de Maiziere (CDU), svoj dosedanji položaj pa bo prepustil generalnemu sekretarju CDU Ronaldu Pofalli.

Ministrstvo za okolje bo vodil Norbert Röttgen (CDU), ministrstvo za družino Ursula von de Leyen (CDU), ministrstvo za izobraževanje pa Anette Schavan (CDU). Ilse Aigner (CSU) ostaja ministrica za kmetijstvo, minister za promet pa bo postal Peter Ramsauer (CSU).

Vrste liberalcev bo v novi nemški vladi zastopal tudi novi minister za gospodarstvo Rainer Brüderle, nepričakovano pa bo vodenje ministrstva za zdravje prevzel Philipp Rösler, ki velja za enega od največjih političnih talentov nemških liberalcev. Ministrstvo za pravosodje bo v rokah Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP), generalni sekretar stranke Niebel pa bo poslej vodil razvojno politiko.