V Nemčiji poostrili varnostne ukrepe

V Nemčiji so po objavi videoposnetka s teroristično grožnjo zvišali stopnjo nevarnosti in poostrili varnostne ukrepe. Nemčija se zadnje dni sooča z grožnjami, pogosta pa je tudi sovražna pošta z različno vsebino.

Objavljeno
24. september 2009 15.47
Ta.R.
Ta.R.
Berlin - V Nemčiji so po torkovi objavi video posnetka s teroristično grožnjo danes zvišali stopnjo nevarnosti in poostrili varnostne ukrepe. Na letališčih in glavnih železniških postajah patruljirajo policisti z brzostrelkami, na nekaterih letališčih pa so vojaški oklepniki celo na letaliških stezah.

Ameriško zunanje ministrstvo je v sredo posvarilo državljane ZDA, naj bodo med potovanjem v Nemčijo pozorni. Ameriška obveščevalna agencija Cia tudi opozorila Nemčijo na možnost, da bi skrajneži obstreljevali potniška letala z raketami zemlja-zrak.

 

Tudi avstrijsko zunanje ministrstvo je danes državljane opozorilo, naj bodo ob potovanju v sosednjo Nemčijo previdni. Kot so poudarili, je treba grožnje vzeti resno, zato ljudem svetujejo, naj se vedejo čim bolj nevpadljivo, spremljajo novice in ob zadrževanju na javnih mestih budno opazujejo dogajanje v okolici.

 

Video posnetek z novo teroristično grožnjo Nemčiji se je na svetovnem spletu pojavil štiri dni pred parlamentarnimi volitvami. Objavila ga je neka islamistična spletna stran, na posnetku pa moški, ki je uporabil ime Atija Alah, Nemčiji grozi zaradi njenega sodelovanja v Afganistanu. Pri tem se je navezal na vrsto videoposnetkov v minulih dneh, v katerih moški, ki je uporabil psevdonim Abu Talha, Nemčiji grozi s "krutim prebujenjem".

 

Tudi posnetki Abu Talhe so opozarjali muslimane v Nemčiji, naj se dva tedna po volitvah, ki bodo v nedeljo, izogibajo javnim krajem. Prav tako so dali vedeti, da bo do napadov prišlo, če Nemčija ne bo umaknila svojih enot iz Afganistana.

 

Nemčija se sicer zadnje dni, ko se stopnjuje predvolilna kampanja, sooča z okrepljenimi grožnjami varnosti, pogosta pa je tudi sovražna pošta z različno vsebino.