V Nemčiji sojenje 88-letniku zaradi nacističnih zločinov

V nemškem mestu Aachen se je začelo sojenje Heinrichu Böreju, ki mu sodijo za nacistične zločine med drugo svetovno vojno. 88-letniku, ki ga pestijo zdravstvene težave, grozi dosmrtni zapor.

Objavljeno
28. oktober 2009 20.27
Stojan Žitko
Stojan Žitko

Aachen - V nemškem mestu Aachen se je včeraj začelo eno zadnjih sojenj odgovornim za nacistične zločine med drugo svetovno vojno. Sodijo 88-letnemu nekdanjemu SS-ovcu Heinrichu Böreju, ki priznava umore treh nizozemskih pripadnikov odporniškega gibanja v mestih Breda, Voorschoten in Wassenaar, a hkrati vztraja, da je zgolj sledil ukazom nadrejenih. V sodno dvorano je Böre, ki ga pestijo številne zdravstvene težave in živi v domu za ostarele v bližini Aachna, prispel v invalidskem vozičku. Sodišče v Aachnu je sicer januarja letos razsodilo, da je obtoženi preveč boln za sojenje, a je višje sodišče v Kölnu pozneje to razveljavilo in odločilo, da sojenje ne bi ogrozilo njegovega življenja.

 

Sojenje sledi desetletjem pravnih bitk med Nemčijo in Nizozemsko glede tega, kako Böreju soditi za njegove zločine. Predvidenih je skupno 13 zaslišanj, sodba - grozi mu dosmrtni zapor - pa naj bi bila znana 18. decembra. Strokovnjaki sicer predvidevajo, da se bo sojenje zaradi slabega zdravja obtoženega močno zavleklo.

Iz četrtkove tiskane izdaje Dela