V neurjih na severu Indije 50 mrtvih

Močno sneženje in deževje ter poplave so na severu Indije v zadnjih dneh zahtevale že najmanj 50 življenj. Vremenoslovci napovedujejo, da bodo podobne vremenske razmere trajale vse do srede.

Objavljeno
13. marec 2007 19.21
New Delhi - Močno sneženje in deževje ter poplave so na severu Indije v zadnjih dneh zahtevale že najmanj 50 življenj. V zvezni državi Uttar Pradesh je od ponedeljka zaradi udarov strel umrlo 28 ljudi, 25 je bilo ranjenih. V državi Džamu in Kašmir pa je od nedelje zaradi nizkih temperatur, plazov in poplav umrlo 22 ljudi, med njimi dva otroka in pet hindujskih romarjev, ki so bili na poti v svetišče Vaishnodevi.

Ustavljen cestni in zračni promet

Omenjeni romarji so umrli zaradi mraza, zato so lokalne oblasti romanje odpovedale, sedaj pa skušajo evakuirati približno 5000 romarjev, ki so obtičali na poti v svetišče.

Poplave in plazovi so poškodovali hiše po celotni zvezni državi Džamu in Kašmir, ki je že tri dni odrezana od ostale Indije. Ves zračni in cestni promet je zaradi plazov in neviht ustavljen. Edina cestna povezava med Kašmirjem in ostalo Indijo - 300 kilometrov dolga avtocesta, ki vodi od Šrinagarja v Jamu - pa je zaradi plazov zaprta.

Zaradi močnega sneženja je motena tudi preskrba z električno energijo v glavnem mestu Šrinagar, kjer so zaprli vse šole in fakultete.