V New Yorku danes tudi o jedrski razorožitvi

Med današnjim govorci na zasedanju generalne skupščine ZN bo tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

Objavljeno
26. september 2013 11.35
UN-GENERAL ASSEMBLY-POLAND
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

New York - Splošna razprava 68. zasedanja generalne skupščine ZN se danes nadaljuje že tretji dan, med govorci pa bo tudi slovenski predsednik Borut Pahor. Ob robu bo potekala konferenca o jedrski razorožitvi s sicer šibko udeležbo držav, ki tega orožja nimajo.

Voditelji in predstavniki Avstrije, Japonske, Kube, Nigerije, Mongolije in Irana bodo ponovno pozvali jedrske sile, naj se postopoma razorožijo, pozivom pa se bosta pridružila predsednik generalne skupščine ZN John Ashe in generalni sekretar ZN Ban Ki Mun.

Voditelji držav članic ZN so v sredo, drugi dan splošne razprave, ki poteka na temo razvojnih vprašanj, načeli številne mednarodne in tudi bolj ozko nacionalne teme.

Nikolić kritično o ICTY

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je izrazil upanje, da bo lahko prihodnjo jesen poročal o nadaljevanju napredka njegove države na poti v EU.

Mimo Kosova ni mogel in je ponovil, da Srbija na noben način ne priznava enostranske razglasitve neodvisnosti ozemlja, ki je spodkopala mednarodni sistem ZN. Zagotovil je sicer, da bodo še naprej delovali umirjeno, diplomatsko in s političnimi sredstvi brez uporabe sile.

Nikolić želi, da Misija ZN na Kosovu (Unmik) ostane, privoščil pa si je Mednarodno sodišče za zločine na območju nekdanje Jugoslavije (ICTY), ki po njegovem prepričanju ni neodvisno. Še naprej si bo prizadeval, da bodo obsojeni Srbi kazen lahko odslužili doma.

Sakašvili o Putinu: Diktatorski regent

Gruzinski predsednik Mihail Sakašvili je največ časa namenil kritikam na račun Rusije. Dejal je, da grozi vsem državam vzhodne Evrope, ki se želijo približati Zahodu. Zaradi tega si želi utrditi vzhodno partnerstvo EU, ki se je oblikovalo kot odgovor na ruske težnje.

Sakašvili je bil kritičen do ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki ga je označil za »diktatorskega regenta«. Dejal je, da je »bolno, da častnik KGB Putin svetu govori o svobodi, vrednotah in demokraciji«.

Ruska stran je govor Sakašvilija že označila za »rusofobnega«.

Poljski predsednik o neverjetnem napredku

Poljski predsednik Bronislav Komorovski je govoril o potrebi po spoštovanju človekovih pravic in človeškega dostojanstva ter poudaril, da je napredek dosegljiv. To je opisal s primerom svoje države, ki je bila leta 1989 revna, gospodarsko uničena in visoko zadolžena, v eni generaciji pa je naredila neverjeten napredek.

Med drugim tudi glede varovanja okolja. Poljski BDP je zrasel za 400 odstotkov, izpusti toplogrednih plinov pa so se istočasno zmanjšali za 30 odstotkov, je dejal Komorowski in to izpostavil kot dokaz, da je gospodarska rast mogoča tudi ob zmanjšanju izpustov škodljivih plinov.

Kabila: Kljub mirovni misiji v DR Kongo še vedno divja vojna

Predsednik DR Kongo Joseph Kabila je posvaril pred sebičnostjo določenih držav, ki jih sicer ni omenil, in tarnal nad dejstvom, da v njegovi državi kljub 13 let trajajoči mirovni misiji ZN še vedno poteka vojna. Kot višek ironije je izpostavil, da na vzhodu države potekajo boji predvsem zaradi človekoljubne odločitve DR Konga, da leta 1994 sprejme množico beguncev iz Ruande.

Kljub drugačnim govoricam, dogovora o Siriji še ni

V sredo je v ZN tudi završalo, da so stalne članice varnostnega sveta ZN blizu dogovora o osnutku resolucije za izvajanje načrta o uničenju kemičnega orožja v Siriji, o čemer sta se dogovorila vodji ruske in ameriške diplomacije Sergej Lavrov in John Kerry.

Namige o skorajšnjem dogovoru so v javnost dali predstavniki treh zahodnih stalnih članic Varnostnega sveta (ZDA, Velika Britanija, Francija), vendar pa je ruska misija pri ZN kmalu sporočila, da gre le za pobožne želje omenjenih držav in da dogovora še ni.

Največja ovira je možnost omembe sedmega poglavja ustanovne listine ZN, ki omogoča tudi uporabo sile.