V Nigeriji islamisti streljali na speče v študentskem domu

V napadu je bilo ubitih najmanj 40 študentov, po poročanju BBC pa bi lahko bilo žrtev tudi 50.

Objavljeno
29. september 2013 16.03
NIGERIA-ECONOMY-TRADE
Ni. Č., Ma. F., Delo.si, STA
Ni. Č., Ma. F., Delo.si, STA

Kano - Na severovzhodu Nigerije so danes zjutraj oboroženi pripadniki radikalne islamistične sekte Boko Haram vdrli v študentski dom in pričeli streljati na speče študente. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je napad terjal najmanj 40 življenj, po poročanju britanskega BBC pa bi lahko bilo žrtev tudi 50.

V bolnišnici v mestu Damaturu so sprejeli 40 trupel, v vseh primerih gre za mlade v študentskih letih. Še štiri ljudi s strelnimi ranami v bolnišnici zdravijo, so povedali predstavniki bolnišnice.

Na prizorišču napada so nigerijske varnostne sile, a vseeno natančno število mrtvih in ranjenih še ni znano.

Napad se je zgodil zgodaj zjutraj, tarča pa je bil študentski dom fakultete za kmetijstvo v podeželskem mestu Gujba. Izvedli so ga »teroristi Boko Harama«, je dejal tiskovni predstavnik vojske Lazarus Eli.

V zvezni državi Jobe je v zadnjih mesecih prišlo že do več smrtonosnih napadov na študente, ki naj bi jih izvedla sekta Boko Haram. Najhujši se je zgodil julija v mestu Mamudo, kjer so sredi noči napadalci študentski dom napadli z eksplozivnimi sredstvi in streli. Ubitih je bilo 41 študentov.

Vojska je razmah napadov na šole v zadnjem času označila za znak obupa islamistov, ki imajo moč napasti le še slabo zaščitene tarče. Obrambno ministrstvo trdi, da je ofenziva, ki jo je vlada sprožila proti Boko Haramu sredi maja, zdesetkala skupino in njene pripadnike razgnala v več odročnih krajev na severovzhodu države.

Pobijanje nedolžnih sicer zbuja dvome v uspešnost kampanje nigerijske vojske. Nigerijski predsednik Goodluck Jonathan je maja v delu države razglasil izredne razmere, ki še vedno veljajo.

Odkar je Boko Haram leta 2009 začel svojo vstajo proti državi, je v njegovih napadih umrlo že več tisoč ljudi. Skupina se je sicer iz religioznega gibanja, ki je nasprotovalo zahodnjaški kulturi, spremenila v oboroženo milico z vse tesnejšimi vezmi z zahodnoafriškim krilom Al Kaide.