V obsežnem požaru pri Splitu poškodovan gasilec

Požar, ki je pogoltnil več kot 150 hektarov borovega gozda, trave in nizkega rastlinja ter nasad oljk, so zjutraj ukrotili.

Objavljeno
04. september 2013 13.53
Pozar kod Vrpolja 230712 Sibenik ,23.07.2012 - Vatrogasci i kanaderi gase pozar
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Zagreb − Okoli 150 hrvaških gasilcev se je vso noč borilo z velikim gozdnim požarom, ki je sinoči izbruhnil na območju Sitnega Donjega in Gornjega na hribu Masor nedaleč od Splita. Kot poroča hrvaška televizija HRT, so ga zjutraj ob pomoči dveh letal ukrotili.

Pod hribom Mosor je zgorelo več kot 150 hektarov borovega gozda, trave in nizkega rastlinja, poleg tega pa tudi velik nasad oljk. Hiše, čeprav so jih ognjeni zublji ogrožali, zaradi česar so morali nekaj ljudi tudi evakuirati, niso pogorele.

Pri gašenju so poleg gasilcev sodelovali številni prebivalci, ki so svoje hiše oblivali z vodo, da jih ne bi zajeli plameni. Pomagali sta jim tudi dve letali, ki bosta ostali na splitskem letališču, če bi zublji znova izbruhnili. Med delom je bil sicer poškodovan en gasilec.

Prebivalci domnevajo, da je bil požar, ki je izbruhnil okoli pol osme ure zvečer, močna burja pa ga je kmalu razpihala v vse smeri, podtaknjen. Hkrati je namreč zagorelo na treh koncih. Poleg tega pa so bili, kot pravijo, za piromane idealni tudi ostali pogoji − konec dneva in vse močnejša burja.