V obstreljevanju dekliške šole v Bagdadu pet mrtvih

V raketnem obstreljevanju dekliške srednje šole v šiitskem zahodnem delu Bagdada je bilo danes ubitih pet dijakinj, 20 pa je ranjenih.

Objavljeno
28. januar 2007 16.17
Bagdad - V raketnem obstreljevanju dekliške srednje šole v šiitskem zahodnem delu Bagdada je bilo danes ubitih pet dijakinj, 20 pa je ranjenih, je sporočila policija. Več raket je eksplodiralo na dvorišču šole, pri čemer so se razbila okenska stekla, delci pa so zadeli učenke. V eksploziji bombe v osnovni šoli v mestu Ramadi pa sta bila ubita dva otroka. V vrsti napadov drugod po iraški prestolnici je bilo sicer danes ubitih še najmanj sedem ljudi.

Po poročilih iraške policije, so danes v mestu Bagdad in okolici našli 54 neidentificranih trupel.

Bomba, skrita v torbi

V eksploziji bombe, skrite v torbi, v nekem avtobusu v Bagdadu je bil ubit en človek, pet je bilo ranjenih. V eksploziji avtomobila bombe blizu tržnice v bagdadski četrti Sadr City pa so bilo ubiti najmanj štirje, ranjenih pa je bilo 39 ljudi. Kakih pet minut kasneje je eksplodirala še bomba, skrita v torbi, blizu tržnice na zahodu Bagdada. Pri tem sta bila ubita najmanj dva človeka, 17 pa je bilo ranjenih.

Ameriške enote prijele 21 domnevnih teroristov

Ameriške enote so medtem v vrsti racij v sunitskih območjih Bagdada danes prijele 21 domnevnih teroristov, med katerimi naj bi jih imelo nekaj stike z vodstvom mednarodne teroristične mreže Al Kaida v Iraku.

V zadnjem tednu je bilo v napadih v Iraku ubitih najmanj 150 ljudi, večinoma šiitov, medtem ko ta največja muslimanska ločina v državi praznuje desetdnevni verski praznik, ki bo vrhunec dosegel v torek, osrednje slavje pa bo potekalo v svetem šiitskem mestu Karbala. Pred tem dogodkom je Iran danes zaprl meje z Irakom.

Sestreljen ameriški helikopter

Lokalne oblasti pa so sporočile, da naj bi blizu šiitskega svetega mesta Nadžaf danes neznanci sestrelili ameriški helikopter. Ameriška vojska tega ni potrdila. Ameriški helikopterji naj bi sicer iraški vojski nudili podporo v operaciji proti upornikom na območju, potem ko so dobili podatke o načrtovanih napadih na šiitske duhovnike in romarje v času praznika.

Ameriška vojska pa je sporočila, da je ranam danes podlegel ameriški vojak. S tem je januarja v Iraku umrlo že 76 ameriških vojakov, od marca 2003 pa skupno 3069.